3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Csapnivalóan alakulnak a beruházások Magyarországon. A harmadik negyedévben a 2020-as szintre estek vissza a hosszú távú mutatók szerint. Az építési beruházásoknál pedig még rosszabb a helyzet. 

Már a korábbi negyedévekben is rosszak voltak a beruházási adatok, a júliustól szeptemberig tartó időszakban sem javult a helyzet. Éves szinten a beruházások voluemene 12,1 százalékkal csökkent, negyedéves összevetésben pedig - a szezonálisan korrigált számok szerint - 2,2 százalékos volt a visszaesés. A második negyedévben egyébként 13,5, illetve 4,1 százalékos volt a hanyatlás. 

Vissza a múltba

A negyedéves és a 2022 hasonló időszakához mért adatok mellett érdemes megnézni a hosszabb távra vonatkozó számokat is, amelyek aggasztó képet festenek. Kiderül belőlük, hogy 2015-höz képest tartós lejtmenetben van a beruházások volumene. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2022 közepe óta minden negyedévben visszaesés történt. A legfrissebb közlés azt mutatja, hogy a júliutól szeptember végéig terjedő időszakban a beruházások volumene alig több mint 40 százalékkal haladta meg a nyolv évvel ezelőtti szintet. Másképp fogalmazva,

a gazdasági bővülés egyik allappillérét jelentő beruházások a koronavírus-járvány egyik legsúlyosabb időszakára, azaz 2020 közepére jellemző szintre estek vissza. 

Az is látszik a részletes hosszabb távú adatsorból, hogy a gépberuházások úgy-ahogy tartják magukat, az idei harmadik negyedévben a két évvel ezelőtti eredményt hozták.

Utoljára 2018-ban láttunk ilyet. Fotó: Depositphotos
Utoljára 2018-ban láttunk ilyet. Fotó: Depositphotos

A számottevő visszaesés főként az építési fejlesztések csökkenésének köszönhető, azok ugyanis mindössze 26 százalékkal múlják felül a 2015-re jellemző volument. Ez egyben azt is jelenti, hogy az utóbbiak a 2018 második negyedévében látott helyzetben vannak jelenleg.  

Bajban van a szektorok többsége

Az ágazatok többségében visszaesés következett be. Az év első kilenc hónapjában a feldolgozóipar tudott - 9,6 százalékos éves - növekedést elérni. Emellett a pénzügyi szolgáltatásoknál, a vízellátás és hulladékkezelésben, az adminisztratív szolgáltatásoknál 3,7-28,6 százalékos többlet.

Ugyanakkor például

  • az ingatlanügyletek területén 20,2, 
  • a szállítás és raktározásban 21,5,
  • a kereskedelemben 7,
  • a szálláshely-szolgáltatásban, vendéglátásban 36,7, 
  • az információ és kommunikációs ágazatban 16,4, 
  • a művészeti, szórakozási szektorban 49, 
  • az oktatásban 18, 
  • a mezőgazdaságban 10,8 százalékos csökkenés következett be az ominózus időszakban. 

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza a kedden megjelent adatokat kommentálva közölte, hogy a kedvezőtlen beruházási aktivitás több tényezőre is visszavezethető. Ezek közül talán a legfontosabb az uniós források hiánya és így az azokhoz kapcsolódó beruházások elmaradása, de nagy szereppel bír az állami és önkormányzati forráshiány, a magas kamatkörnyezet, az építőipar magas árai, illetve a gazdaságot jellemző általános bizonytalanság is. A szakember szerint a a kamatkörnyezet már javult, ám az uniós forrásokat továbbra is érdemi bizonytalanság övezi, azaz jelentősebb felfutásra a beruházásoknál még várni kell. Összességében csak lassú javulás várható ezen a téren.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!