3p

De idén sem lesz jobb a helyzet.

Lapunk már hónapok óta jelzi, hogy a kormány novemberre meghatározott nyugdíjkiegészítése is kevés lesz ahhoz, az ezzel együtt éves átlagban kapott teljes emelés kompenzálja az árak lendületes növekedését. A Központi Statisztikai Hivatal pénteki közlése megerősítette becsléseinket és várakozásainkat.

A tavalyi év egészében 15,2 százalékos volt a nyugdíjasok inflációja a statisztikai hivatal közlése szerint. Ezzel párhuzamosan a teljes fogyasztói árindex 14,5 százalékos volt. Vagyis jól látszik, hogy az árak elszabadulása a társadalom legidősebb rétegét sújtja a legjobban.

Rossz évek járnak a nyugdíjasokra. Fotó: Depositphotos
Rossz évek járnak a nyugdíjasokra. Fotó: Depositphotos

Egyébként az, hogy éves átlagban is ilyen helyzet alakult ki, nem meglepő. Abból a szempontból, hogy a havi adatközlések már tavaly júniustól kezdve is rendre arról számoltak be, a nyugdíjas fogyasztói kosárra számolt infláció magasabb az általánosnál - ráadásul a két mutató közötti különbség hónapról hónapra egyre nagyobbra nőtt, míg novemberben már 2,1 százalékponttal magasabb volt a nyugdíjasok árindexe. A legfrissebb adatok alapján decemberben sem változott érdemben ez a differencia, 2 százalékpontot adnak ki az adatok, hiszen a nyugdíjasok inflációja 26,5, az általános pedig 24,5 százalék lett.

Önmagában is kellemetlen, hogy az árak robbanása a nyugdíjasokat sújtja jobban, mint a társadalom aktív rétegét. Ám elviselhetőbb lenne a kialakult helyzet, ha a nyugdíjak elbírnák az áremelkedést. Erről viszont nem beszélhetünk.

A tavaly év eleji 5 százalékos emelést júliusban egy 3,9 százalékos, majd novemberben egy 4,5 százalékos kiegészítés követte, így éves átlagban 14 százalékkal nőttek a nyugdíjak. Ellenben a nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján számolt árindex 15,2 százalékra rúgott éves átlagban, vagyis 1,1 százalékot veszítettek az értékükből az ellátások, hiába vállalta a kormány a nyugdíjak értékének megőrzését. (Akkor sem sokkal jobb a helyzet, ha az általános inflációhoz képest vizsgáljuk a helyzetet, hiszen úgy is fél százalékos csökkenés mutatható ki).

A nyugdíjasok ráadásul idén sem számíthatnak gyökeres fordulatra. Bár az ellátásokat 15 százalékkal emelték, a Magyar Nemzeti Bank várakozása alapján jelenleg az optimista forgatókönyvnek kellene megvalósulnia ahhoz, hogy ez fedezze az áremelkedéseket. A jegybank ugyanis 15-19,5 százalék közé várja 2023-ban az inflációt. Hogy a ténylegesen beérkező adatok alapján a kormány ezúttal is előrehozott kiegészítésről fog-e dönteni, vagy majd csak a törvényben megjelölt hónapban, novemberben, arról egyelőre nincs információ.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón kérdésre csak annyit árult el, hogy amennyiben az infláció szükségessé teszi, a kormány legkésőbb novemberig kész lehet a nyugdíjkorrekció kifizetésére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!