<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Magyar idő szerint péntek délelőtt átvette a vezetést Joe Biden Georgiában, és ezzel óriási lépést tett az elnöksége felé. Trump összességében plusz hatmillió szavazatot kapott 2016-hoz képest, de Biden még többet.

Arizona, Nevada, Pennsylvania, Georgia – már csak ezen a négy államon múlik, ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke, írja laptársunk, a Privátbankár.hu. 

Joe Biden a választás éjszakáján a Delaware állambeli Wilmingtonban. (Fotó: MTI/AP/Paul Sancya)Joe Biden a választás éjszakáján a Delaware állambeli Wilmingtonban. (Fotó: MTI/AP/Paul Sancya)

Pennsylvania (20 szavazat)

Most ez a legfontosabb tagállam: ha itt nyer Biden, akkor a már meglévő 253 elektori voksához további húszat szerez, és ezzel túl is szárnyalja a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazatot – azaz beköltözhet a Fehér Házba.

A republikánusok persze még megtámadhatják az eredményeket egyes tagállamokban, és újraszámolást követelhetnek. Trump már választási csalást emleget, de mindez már egy másik kérdés.

Ezt a tagállamot Trump nyerte 2016-ban, és eleinte fölényesen vezetett, de a levélszavazatok beérkezésével folyamatosan csökkent az előnye. Ma reggel 95 százalékos feldolgozottságnál már csak 0,3 százalékponttal (mintegy 25 ezer vokssal) áll Biden előtt.

Georgia (16 elektori szavazat)

A Floridával szomszédos Georgiában, amely 2016-ban szintén a republikánusoké lett, szintén extrém szoros végeredmény várható.

99 százalékos feldolgozottság után Joe Bidenra 2 449 371-en, Donald Trumpra 2 448 454-en szavaztak. Ez 0,02 százalék különbség (kevesebb mint ezer voks), most már Biden javára. Ugyanakkor egyelőre nem kiáltották ki győztesnek.

Ha Biden nyer, azzal óriási lépést tesz az elnöksége felé.  

Arizona (11 elektori voks)

Arizonát szintén Trump vitte négy évvel ezelőtt. Most Biden áll előrébb, de előnye egyre csökken: 90 százalékos feldolgozottságnál 1,6 százalék (kevesebb mint 50 ezer voks).

Nevada (6 elektori szavazat)

Nevadát  –  ez is egy óriási területű, de kis lakosságszámú állam – 2016-ban az akkori demokratapárti jelölt, Hillary Clinton húzta be, most viszont nagyon szoros a verseny. A különbség egy százalék (kevesebb mint 12 ezer szavazat) Biden javára, és még csak 89 százalékos a feldolgozottság.

Összegezve: ha Pennsylvaniában fordít Biden, akkor eldőlt a verseny. Minden egyéb esetben indulhat a számolgatás.

További részletek és háttérinformációk a Privátbankár.hu cikkében.  

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.