2019. március 12. 12:05

A Világgazdaság "betette a lábát" a szerkesztőségbe.

Bő két évvel azután, hogy egy felszámolási eljárás végén megkaparintotta a nagy múltú gazdasági hetilap, a Figyelő kiadói jogát, Schmidt Mária kénytelen volt átengedni a céget a nemrég alakult jobboldali médiatömbnek, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak. Tette mindezt "nemes gesztust" gyakorolva, önkéntes felajánlással, ahogy a többi kiadó tulajdonosa is.

Schmidt Mária Schmidt Mária

A hírek szerint Schmidt nem fogadta kitörő lelkesedéssel a változást, nagy tervei voltak a lappal, közép-európai kitekintésű és befolyású magazint akart csinálni a kiadványból.

Ehelyett el kellett engednie az újságot. Már korábban hallani lehetett olyan értesüléseket, hogy az új struktúrában valamiképpen a Világgazdaság című napilap szerkesztősége tölti meg tartalommal a Figyelőt, ahová addig politológusok és újságírók vegyesen írták a cikkeket. A cél az lehet, hogy a lap visszatérjen a gazdaságpolitikai irányhoz, ahonnan éles fordulattal tért le két évvel ezelőtt.

Most újabb megerősítés érkezett arról, hogy Schmidt elvesztette a kontrollt a lap felett. A cégnyilvántartásból kiderül ugyanis, hogy a lapot kiadó K4A Lapkiadó Kft. ügyvezetői posztjára új ember került februárban: Berecz Kristófot Deák Bálint váltotta.

Berecz Kristófot családi szálak kötik a történészhez: ő Schmidt Mária veje. A K4A egy rövidités, amely Schmidt vejének és a lányának, Ungár Anna keresztnevének kezdőbetűiből képződött. Vagyis ez egy tisztán családi cég - volt. Mert már nem Berecz az ügyvezető, és nem a Schmidt családhoz kötődő Pió-21 Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft. a tulajdonos. Utóbbi jog, mint az eddigiekből már kiderült, az alapítványra szállt át.

A pár hete érkezett Deák Bálint jelenleg a Világgazdaság főszerkesztője, ami nem sok kétséget hagy a Figyelő jövőjét illetően. Mint jeleztük, a változást nem fogadja egyöntetű lelkesedés a jobboldali körökben. A legutóbbi Kormányinfón szóba is került a téma, Gulyás Gergely miniszter kérdést kapott arról, hogy mit szól a Figyelő átalakulásához, ahhoz, hogy "a Világgazdaság betette a lábát" a szerkesztőségbe. Gulyás jelezte, hogy a maga részéről szívesebben olvas egy politikai hetilapot, mint egy gazdasági magazint, és sajnálatát fejezte ki Schmidt Mária "lemondása" miatt.

A K4A 2017-ben 835,6 millió forint értékesítési nettó árbevétel mellett 183,2 millió forint adózás utáni eredményt ért el. Mióta a kiadó két éve kormányközeli kezekbe került, megsokasodtak az állami hirdetések a lapban.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: A K&H kiemelt személyi kölcsönét 30 050 forintos törlesztőrészlettel és 8,47 százalékos THM-mel kínálja, míg a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi köcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!