TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. március 12. 12:05

A Világgazdaság "betette a lábát" a szerkesztőségbe.

Bő két évvel azután, hogy egy felszámolási eljárás végén megkaparintotta a nagy múltú gazdasági hetilap, a Figyelő kiadói jogát, Schmidt Mária kénytelen volt átengedni a céget a nemrég alakult jobboldali médiatömbnek, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak. Tette mindezt "nemes gesztust" gyakorolva, önkéntes felajánlással, ahogy a többi kiadó tulajdonosa is.

Schmidt Mária Schmidt Mária

A hírek szerint Schmidt nem fogadta kitörő lelkesedéssel a változást, nagy tervei voltak a lappal, közép-európai kitekintésű és befolyású magazint akart csinálni a kiadványból.

Ehelyett el kellett engednie az újságot. Már korábban hallani lehetett olyan értesüléseket, hogy az új struktúrában valamiképpen a Világgazdaság című napilap szerkesztősége tölti meg tartalommal a Figyelőt, ahová addig politológusok és újságírók vegyesen írták a cikkeket. A cél az lehet, hogy a lap visszatérjen a gazdaságpolitikai irányhoz, ahonnan éles fordulattal tért le két évvel ezelőtt.

Most újabb megerősítés érkezett arról, hogy Schmidt elvesztette a kontrollt a lap felett. A cégnyilvántartásból kiderül ugyanis, hogy a lapot kiadó K4A Lapkiadó Kft. ügyvezetői posztjára új ember került februárban: Berecz Kristófot Deák Bálint váltotta.

Berecz Kristófot családi szálak kötik a történészhez: ő Schmidt Mária veje. A K4A egy rövidités, amely Schmidt vejének és a lányának, Ungár Anna keresztnevének kezdőbetűiből képződött. Vagyis ez egy tisztán családi cég - volt. Mert már nem Berecz az ügyvezető, és nem a Schmidt családhoz kötődő Pió-21 Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft. a tulajdonos. Utóbbi jog, mint az eddigiekből már kiderült, az alapítványra szállt át.

A pár hete érkezett Deák Bálint jelenleg a Világgazdaság főszerkesztője, ami nem sok kétséget hagy a Figyelő jövőjét illetően. Mint jeleztük, a változást nem fogadja egyöntetű lelkesedés a jobboldali körökben. A legutóbbi Kormányinfón szóba is került a téma, Gulyás Gergely miniszter kérdést kapott arról, hogy mit szól a Figyelő átalakulásához, ahhoz, hogy "a Világgazdaság betette a lábát" a szerkesztőségbe. Gulyás jelezte, hogy a maga részéről szívesebben olvas egy politikai hetilapot, mint egy gazdasági magazint, és sajnálatát fejezte ki Schmidt Mária "lemondása" miatt.

A K4A 2017-ben 835,6 millió forint értékesítési nettó árbevétel mellett 183,2 millió forint adózás utáni eredményt ért el. Mióta a kiadó két éve kormányközeli kezekbe került, megsokasodtak az állami hirdetések a lapban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.