2019. március 12. 12:05

A Világgazdaság "betette a lábát" a szerkesztőségbe.

Bő két évvel azután, hogy egy felszámolási eljárás végén megkaparintotta a nagy múltú gazdasági hetilap, a Figyelő kiadói jogát, Schmidt Mária kénytelen volt átengedni a céget a nemrég alakult jobboldali médiatömbnek, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak. Tette mindezt "nemes gesztust" gyakorolva, önkéntes felajánlással, ahogy a többi kiadó tulajdonosa is.

Schmidt Mária Schmidt Mária

A hírek szerint Schmidt nem fogadta kitörő lelkesedéssel a változást, nagy tervei voltak a lappal, közép-európai kitekintésű és befolyású magazint akart csinálni a kiadványból.

Ehelyett el kellett engednie az újságot. Már korábban hallani lehetett olyan értesüléseket, hogy az új struktúrában valamiképpen a Világgazdaság című napilap szerkesztősége tölti meg tartalommal a Figyelőt, ahová addig politológusok és újságírók vegyesen írták a cikkeket. A cél az lehet, hogy a lap visszatérjen a gazdaságpolitikai irányhoz, ahonnan éles fordulattal tért le két évvel ezelőtt.

Most újabb megerősítés érkezett arról, hogy Schmidt elvesztette a kontrollt a lap felett. A cégnyilvántartásból kiderül ugyanis, hogy a lapot kiadó K4A Lapkiadó Kft. ügyvezetői posztjára új ember került februárban: Berecz Kristófot Deák Bálint váltotta.

Berecz Kristófot családi szálak kötik a történészhez: ő Schmidt Mária veje. A K4A egy rövidités, amely Schmidt vejének és a lányának, Ungár Anna keresztnevének kezdőbetűiből képződött. Vagyis ez egy tisztán családi cég - volt. Mert már nem Berecz az ügyvezető, és nem a Schmidt családhoz kötődő Pió-21 Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft. a tulajdonos. Utóbbi jog, mint az eddigiekből már kiderült, az alapítványra szállt át.

A pár hete érkezett Deák Bálint jelenleg a Világgazdaság főszerkesztője, ami nem sok kétséget hagy a Figyelő jövőjét illetően. Mint jeleztük, a változást nem fogadja egyöntetű lelkesedés a jobboldali körökben. A legutóbbi Kormányinfón szóba is került a téma, Gulyás Gergely miniszter kérdést kapott arról, hogy mit szól a Figyelő átalakulásához, ahhoz, hogy "a Világgazdaság betette a lábát" a szerkesztőségbe. Gulyás jelezte, hogy a maga részéről szívesebben olvas egy politikai hetilapot, mint egy gazdasági magazint, és sajnálatát fejezte ki Schmidt Mária "lemondása" miatt.

A K4A 2017-ben 835,6 millió forint értékesítési nettó árbevétel mellett 183,2 millió forint adózás utáni eredményt ért el. Mióta a kiadó két éve kormányközeli kezekbe került, megsokasodtak az állami hirdetések a lapban.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!