<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Egységet demonstráló országértékelőt, néhány ismert konkrét javaslat megismétlését tartalmazó beszédet mondott az Egységben Magyarországért kormányfő-jelöltje. Március 15-re nagy erődemonstrációra hívta a változást akarókat és felszólította a fideszes híveket, hogy saját érdekükben az ellenzéki szövetségre szavazzanak.  

Mintegy 45 perces, papír nélkül elmondott és Facebook oldalán élőben közvetített beszédében a sötét öltönyt, mályva színű nyakkendőt viselő Márki-Zay Péter hosszan sorolta, hogy milyen erkölcsi és gazdasági bűnöket követett el a Fidesz, amelyikre 12 éve még ő is szavazott. Nem felfelé, inkább végig a kamerába nézve azt mondta:

„Nem előre, hanem lefelé ment az ország a Fidesz uralma alatt”

Orbán Viktor szemére vetette egyebek mellett, hogy egyetlen főhajtást sem látott tőle a járványban elveszített 43 ezer honfitársunk előtt. A nemzetközi adatokra utalva azt mondta, hogy a világon 197 országból 196 jobban kezelte a járványt. Egyik szomszédját, Feri bácsit név szerint is megnevezte és meggyászolta fél perces csenddel.

Márki-Zay Péter az ellenzéki országértékelőn (fotó: mfor.hu)Márki-Zay Péter az ellenzéki országértékelőn (fotó: mfor.hu)

A kormány megalázta a pedagógusokat, az egészségügyieket, játszik az emberek életével, közben degeszre keresi magát a lélegeztető gépekkel és a tesztekkel, a 60 éven felüliek tízezreinek pedig használhatatlan kínai vakcinát adatott be – sorolta.

„Kifosztott ország lettünk, a miniszterelnök és a Fidesz politikája tönkretette a családokat, kiváltságos elitet hízlalnak a közpénz milliárdok és az uniós pénzek. Elvették a földeket, az erdőket, a médiát, a bankokat, az energiacégeket és a dohánykereskedelmet is uralják.” - mondta.

Márki-Zay Péter kiemelte: a vágtató infláció megeszi a béremeléseket és a nyugdíjakat, az árstop annak a beismerése, hogy képtelen kezelni a válságot a kormány. 

„Hol van a pénz?” - kérdezte szónokian, majd rögvest megadta a választ: papírzacskóban elvándorolt a Karmelita kolostorba. 

Az uniós bírósági ítéletre utalva megígérte, hogy „visszaszerezzük a visszatartott 15 ezer milliárd forintnyi eurót.” - ekkor már kisebb tapsra is ragadtatta magát a megjelent 105 képviselő-jelölt és az ellenzéki pártszövetséghez tartozó politikusok. A dübörgő taps azonban akkor érkezett, amikor a volt és jelenlegi fideszes szavazókhoz fordulva, erősen belenézve a kamerába azt mondta:    

„Önökön is múlik, hogy Magyarország ereszen leereszkedő lesz vagy elindul felfelé”. Ezután kis hatásszünetet tartva kimondta:

„Szeretném megszabadítani az országot a gonosztól! Vásárhelyen mögcsináltuk. Most az egész országban akarjuk megtenni ugyanezt. Én tényleg az egész életemet feltettem a győzelemre”.

E felvezető 20-25 perc után néhány, főleg gazdasági és szociális intézkedést ismertetett: 
Konkrét ígéretek, teljes programhirdetés helyett:

 • duplájára emelik a családi pótlékot
 • csökkentik a minimálbér adóját
 • 5 százalékos lesz minden alapvető élelmiszer
 • megszüntetik a várólistákat az egészségügyben
 • szükség esetén ingyenes lesz a magánegészségügyi szolgáltatások egy része
 • igény esetén visszaadják az iskolákat az önkormányzatoknak
 • tanszabadság lesz
 • nem építenek több stadiont
 • felszabadítják a médiát
 • átláthatóvá teszik a TAO-t és a sportfinanszírozást
 • felülvizsgálják a Paks 2 és a Budapest-Belgrád beruházásokat 
 • csatlakozunk az Európai Ügyészséghez
 • létrehozzák a korrupcióellenes ügyészséget
 • önálló határőrség lesz
 • átvilágítják a kormány által betelepített migránsokat

A kormányfő-jelölt kiemelte még, hogy hűséges szövetségesei leszünk az EU-s és NATO-partnereknek. Népszavazással megerősített új alkotmányt dolgoznak ki, és nem fog menekülni a sajtó elől, kész a vitára bárkivel.

A végén kisebb ovációval tarkított beszédét azzal zárta, hogy mindenkit, aki valóban akarja a változást, Budapestre hívott március 15-re egy nagy kormányváltó demonstrációra. 

„Hajrá Magyarország, Csak felfelé! - mondta búcsúzóul.

Az ellenzéki országértékelőn beszédet mondó pártvezetőket (fotó: mfor.hu)Az ellenzéki országértékelőn beszédet mondó pártvezetőket (fotó: mfor.hu)

A hat szövetségbe tömörült párt egy-egy vezetője - mintegy előszónokként – az egységet demonstrálandó, egyenként pár perces értékelést tartott. Kunhalmi Ágnest (MSZP) kivéve mindegyikük  a pártszövetség színeiben, vagyis türkizkékben, fehérben és sötétkékben pompázott. Karácsony Gergely azt mondta, hogy a változást hozó győzelem most nagy lehetőség, de egyben kényszer is. Kanász-Nagy Máté (LPM) a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolását ígérte. 

A piros blézerben megjelent Kunhalmi Ágnes azt mondta, hogy együtt kell maradni, hosszú évekre, csak így lehet távoltartani a Fideszt a hatalomtól. Donáth Anna (Momentum) úgy fogalmazott, hogy a Fidesz a kiváltságosokat akarja konzerválni akár évszázadokra és ezt nem hagyhatják. A szokásosan bőrdzsekis-tornacipős Jakab Péter (Jobbik) az ismert „fizessenek a tolvajok!” szlogennel zárt.   

A pártszövetségben legerősebb pártot képviselő Dobrev Klára (DK) előnynek nevezte, hogy viták vannak a tömörülésben, szerinte ettől fél a Fidesz és Orbán Viktor.

„Készek vagyunk mindenkivel összefogni, aki az európai, demokratikus Magyarországért küzd, ami a mindannyiunké. Erősebbek vagyunk, mint valaha. A DK a legstabilabb szövetséges. Én szeretnék lenni a legerősebb fogaskerék és a legerősebb láncszem ebben a gépezetben” – mondta zárásként igen szenvedélyesen. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.