3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

A teljes évvel számolva pedig egy egész olaszországnyi erdőség tűnt el a Föld színéről. Egyre nagyobb méreteket ölt az erdőirtás, ami pusztítja a vadon élő állatokat, és akadályozza a klímaváltozás elleni harcot is.

Elképesztő méreteket öltött tavaly az erdőpusztulás: a Global Forest Watch műholdfelvételes elemzése szerint 2017-ben 29,4 millió hektár erdő tűnt el a Föld színéről, ami a második legnagyobb terület, amit a megfigyelések 2001-ese kezdete óta mértek. Ez megegyezik Olaszország teljes területével, és kisebb időegységekre bontva sem lesz kevésbé ijesztő:

minden másodpercben kivágtak egy focipályányi erdőt.


A globális erdőpusztulás mértéke 2003 óta megduplázódott, a legkritikusabb, esőerdő-borította területeken pedig még gyorsabb a tempó: itt 2008-hoz képest vágnak ki kétszer annyi fát. Kolumbiában és Kongóban a legrosszabb a helyzet, a másik véglet pedig Indonézia, ahol 60 százalékkal csökkent az erdőpusztulás tavaly, köszönhetően a kormány határozott fellépésének, és a kevesebb erdőtűznek. A helyzet ismét rosszabbodott viszont Brazíliában, ahol 2005 óta kormányzati lépésekkel harcoltak az erdőpusztítás ellen, most viszont a kaotikus belpolitikai helyzet lefoglalja a hatóságokat, melyek így nem tudnak fellépni az illegális fakivágás ellen, így a kedvező trend megfordult.

Hogy az erdők pusztítása a bolygó jövője szempontjából mekkora probléma, azt nem lehet eléggé hangsúlyozni. Az erdőirtás nagyban hozzájárul a globális felmelegedéshez, önmagában annyit tesz hozzá a jelenséghez, mint az USA, mely a világ második legnagyobb széndioxid-kibocsátója. Emellett az okozója a vadon élő állatok pusztulásának is: az elmúlt 40 évben a felére esett vissza a populációk egyedszáma, de az erdők eltűnésével egyes bennszülött törzsek élőhelye is szűkül.

A trópusokon szinte kizárólag a fakitermelés miatt vesznek oda az erdők - itt a szója, a pálmaolaj, a kokacserje-termesztés vagy a marhalegeltetés miatt tisztítják a meg a területeket -, északabbra az erdőtüzek okozzák a problémát, így Oroszországban és Kanadában is. Ezek viszont a jövőben egyre gyakoribbá válhatnak a globális felmelegedés miatt.

Annak ellenére, hogy az erdők megóvásával akár a harmadát is ki lehetne váltani a 2030-ig elérendő széndioxidkibocsátás-csökkentésnek, globálisan a klímaváltozás elleni harcra szánt pénzeknek csak 2 százalékát fordítják az erdőpusztulás elleni harcra. És bár Kínában és Indiában egyre több új erdőt ültetnek, ezekkel a fiatal facsoportokkal belátható időn belül nem lehet kiváltani az elpusztítottakat.

(Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.