<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

A következő hetekben a nagy európai országokban is kinyitnak (vagy már ki is nyitottak) az iskolák. A tanintézményekben kicsi a fertőzésveszély, zárva tartásuk hosszabb távon a gyerekeknek ártana. Az alacsony rizikó ellenére számos iskolában a tanórákon is kötelező lesz maszkot viselni – kérdés, lehet-e így normálisan tanítani és tanulni.

Ez a cikk eredetileg laptársunknál, a Privátbankár.hu-n jelent meg.

Több német tartományban már augusztus elején elindult a tanév, a gyerekek visszatérhettek az iskolapadokba.

Nehezített kommunikáció. (Illusztráció: Pexels/Andrea Piacquadio)Nehezített kommunikáció. (Illusztráció: Pexels/Andrea Piacquadio)

Nyitnak a németek

Német vizsgálatok alapján az oktatási intézményekben alacsony a fertőzésveszély – Szászországban például kétezer tesztelt diák és tanár között mindössze 12 pozitív esetet találtak júniusban.   

Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a diákok és a tanárok nem játszanak döntő szerepet a koronavírus terjesztésében Németországban

– állapították meg az egyik tanulmány szerzői.

Az iskolák megnyitása azért is logikus lépés, mert a gyerekeknek szükségük van egymásra és arra, hogy a megszokott formában tanulhassanak.

Az tartományonként eltérő, hogy erre milyen biztonsági előírások mellett kerülhet sor. Számos helyen kötelezővé tették a maszk használatát a folyosókon és közösségi terekben, az észak-rajna-vesztfáliai középiskolákban pedig a tanórákon is kötelező maszkkal eltakarni a szájat és az orrot.

Ha a távolságot nem lehet betartani, akkor szükséges a maszkviselés

– mondta Karin Maag, a kormánykoalíciót vezető Kereszténydemokrata Unió parlamenti frakciójának egészségpolitikai szóvivője a Die Weltnek.

A pandémia közepén vagyunk. A vírus itt van, még ha nem is látható

- figyelmeztetett ezzel összhangban Angela Merkel német kancellár augusztus közepén, miután újból emelkedésnek indult a diagnosztizált fertőzöttek száma.

Szerinte a társadalmi élet akkor folyhat tovább, ha az emberek követik az alapvető szabályokat – ahol szükséges, ott hordanak maszkot és tartják a távolságot.

Megzavart kommunikáció

Kérdés ugyanakkor, hogy mennyire alkalmazhatók ezek a szabályok a tanintézményekben.

A maszkpártiak szerint még mindig jobb „védőfelszereléssel” iskolába járni, mint sehogy sem. A német Gyerekorvosok Szakmai Egyesülete viszont úgy véli, hogy tanítás során nincs értelme maszkot hordani.

Hosszan tartó viselésük csökkenti a diákok teljesítményét, és zavarja a kommunikációt, hiszen így nem lehet valódi szemkontaktus tanár és diák között.

Emiatt német egészségügyi szakemberek csak a tantermen kívüli maszkhordást ajánlják, azt is elsősorban 10 év felettieknél.

Ami a többi szabályt illeti, számos tartományban az oktatás állandó csoportokban folyik, tehát a tanulók nem keveredhetnek.

Hessenben pedig csak a szabadban lehet „hangos” énekórát tartani és fúvóshangszerekkel zenélni. (Már ha nem esik az eső – a szerk.)   

A britek is beindulnak   

Angliában és Walesben – Nagy-Britanniát relatív későn ért el a járvány első hulláma – szeptemberben indul a hagyományos oktatás. Skóciában már az elmúlt napokban megkezdődött az iskola, és Észak-Írországban is megnyitotta kapuit számos tanintézmény.

Boris Johnson miniszterelnök azt kéri a szülőktől, hogy engedjék gyerekeiket iskolába.

Ahogy a tisztifőorvos mondta, az oktatási intézményekben nagyon kicsi a Covid 19 fertőzés veszélye. A gyerekek fejlődése, egészsége és közérzete  szempontjából sokkal károsabb, ha továbbra sem járnak iskolába

-magyarázta a kormányfő. 

Az iskoláknak minimalizálniuk kell a diákok „kontaktjainak” számát – tehát az egyes osztályok, évfolyamok nem keveredhetnek –, rendszeres kézmosásra kell ösztönözniük a gyerekeket, és még alaposabban kell takarítaniuk.

Azok a tanulók, akiknek családjában Covid-tünetes ember van, vagy akik magukon észlelnek tüneteket, nem járhatnak iskolába. Egyéb esetben viszont kötelező a jelenlétük.

Egy közelmúltban publikált brit tanulmány egyébként szintén azt állapította meg, hogy az iskolákban ritkák a koronavírusos esetek, valamint kicsi a járvány átadásának veszélye a gyerekek és a dolgozók között.  

Franciázás maszkban?

 Franciaországban, ahol a regisztrált fertőzések száma szintén növekszik, szeptember elsején kezdődik a tanév.  

Az oktatás mindennél fontosabb

-mondta Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter. Itt is szigorítanak ugyanakkor a higiéniai előírásokon, és 11 éves kor felett kötelezővé teszik a maszkot a zárt terekben – még akkor is, ha biztonságos távolságot lehet tartani a többiektől.

A tervek szerint a tanulóknak az órákon is viselniük kell a maszkot, és a tanárok is csak akkor vehetik le, ha tartják tőlük az egy méteres távolságot.

Ez ugyanakkor minimum megnehezítheti a tanítást – különösen nyelvórákon, ahol meglehetősen nagy kihívásnak tűnik maszkban elsajátítani a helyes kiejtést.

Bonyolult lesz megértetni magam és megérteni, hogy mit mondanak a diákok

- magyarázta Caroline Louet történelem-földrajz szakos tanár a France 24-nek. Kérdés az is, mennyire várható el a gyerekektől, hogy fél napon keresztül mindenhol tartsák egymástól a távolságot.  

Ugyanakkor még ilyen feltételekkel is jobb ötletnek tűnik iskolába járni, mint otthon maradni.

Diákjaim egy részének szociális és családi nehézségei vannak. Inkább az óráimon legyenek, mint otthon

- mondta Sullivan Caristan franciatanár.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Déli dilemmák 

Olaszországban, ahol Európában elsőként söpört végig a koronavírus-járvány és már márciusban bezárták az iskolákat, szeptember 14-én kezdődhet a tanév. A kormány ugyan részben nyitva hagyja az online oktatás lehetőségét, de fő célja, hogy minél több diák térjen vissza az osztályokba, különösen az alsó évfolyamokon.  

Arról még nincs döntés, hogy a gyerekeknek kell-e maszkot hordaniuk, és ha igen, hol. A tanárokat és a szülőket viszont biztosan maszkviselésre kéri a kormány.

A kabinet már kiírt egy tendert több mint kétmillió egyszemélyes pad beszerzésére, így a remények szerint el lehet majd kerülni a maszkos tanórákat.

Érdekesség, hogy a tornatermekben vagy az udvaron is szabad órákat tartani; a gyerekeket csak az egyik szülő kísérheti el, a testhőmérsékletet ugyanakkor nem kell ellenőrizni belépéskor.

A diákoknak egyébként minimum egy méteres távolságot kell tartaniuk egymástól a zárt helyiségekben.

Spanyolországban, ahol márciusban zártak be az iskolák, szintén szeptember elején indul újra a hagyományos oktatás, legalábbis a kormány szándékai szerint.

Az El País szerint ugyanakkor a diákok és a tanárok között is nagy a bizonytalanság: a növekvő fertőzöttségi számok miatt Madridban például senki sem tudja, hogy valóban visszatérhetnek-e a diákok az intézményekbe, és ha igen, milyen körülmények között.

A legutolsó hírek szerint

a spanyol fővárosban és környékén már hat éves kortól kötelező lesz a folyamatos maszkviselés az iskolákban.

Ennek megvalósíthatósága azonban szintén kérdéses, hiszen egy tíz év alatti gyereket nehéz lesz rávenni erre – vagy ha sikerül is, annak ára lesz.     

Nincs konszenzus

Ráadásul az intézkedés értelme is megkérdőjelezhető: a svájci egészségügyi hatóságok például április végén – korábbi álláspontjukat felülbírálva – azt közölték, hogy a 10 évesnél fiatalabb gyerekek nyugodtan ölelgethetik nagyszüleiket, mivel ilyen fiatal korban nem kaphatják el a koronavírust, és így nem is fertőzhetnek.

Nem biztos persze, hogy nekik van igazuk, de az látszik, hogy

az egyes országok nagyon másként értékelik a vírus jelentette veszélyt.

És itt megemlíthetjük a különutas Svédországot is, amely a járvány csúcspontján sem zárta be az alapfokú iskolákat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.