<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Azonnal bezárható lesz az az üzlet, ahol megsértik a maszkviselési szabályokat, megszűnik a három lépcsős fokozat (ma még figyelmeztetés, majd bírság után jön a bezárás). S míg eddig csak a jegyző rendelhetett el bezárást, addig most már a rendőrség is megteheti ezt. Továbbra is 100 ezer forinttól akár 1 millióig terjedhet a maszkviselési szabályok megsértése miatt kiszabható bírság.

Ahogy az az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján már elhangzott, a kormány a koronavírus-járvány további terjedésének megfékezése érdekében szigorította a maszkviselési szabályokat. A pontos részletek a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelentek meg.

Ezek szerint november 2-ától, azaz hétfőtől a szórakozóhelyeken, vendéglátóhelyeken, a sportrendezvények vendéglátó részein immár nemcsak a felszolgálóknak, hanem a vendégeknek is kötelező lesz maszkot viselniük, azt csak az étkezés, italfogyasztés alatt vehetik le. A maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot úgy kell viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Már nemcsak a felszolgálóknak kell felvenniük a maszkot. Fotó: depositphotos.com
Már nemcsak a felszolgálóknak kell felvenniük a maszkot. Fotó: depositphotos.com

Aki maszkot a vendéglátó üzlet üzemeltetője, illetve a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének alkalmazottja felszólítására sem viseli, azt az üzemeltető köteles a látogatásból kizárni, és gondoskodni arról, hogy e személy a vendéglátó üzletet elhagyja.

Ugyanakkor az olyan üzletben, amelyben kiegészítő tevékenységként vendéglátó tevékenységet is folytatnak, az ott megvásárolt étel és ital elfogyasztásának időtartama alatt nem kell a maszkot viselni.

A maszkhasználati kötelezettség megszegését sújtó szankciók a következők:

  • a) figyelmeztetés alkalmazása,
  • b) 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírság kiszabása, vagy
  • c) az üzlet, illetve a helyiség legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra való ideiglenes bezárása.

A maximum 1 milliós bírságot és a legfeljebb egyéves bezárást a kereskedelmi hatóság együtt is elrendelheti. Ez a kereskedelmi hatóság a hétfőtől hatályos  kormányrendelet szerint a jegyző mellett a rendőrség is lehet, így az is lefolytathat ellenőrzéseket és alkalmazhatja a fenti jogkövetkezményeket is.