2p

Nem lesz több rosszul vagy hiányosan kitöltött bejelentő.

A mai nappal elindul az e-kárbejelentő rendszer, amelynek segítségével az autóbalesetet szenvedett gépjárművezetők mobil eszközeik segítségével tudják megtenni a baleseti kárbejelentést - hangzott el a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) mai tájékoztatóján. A rendszer egységes lesz, mind a 13, kötelező gépjármű-felelősséggel foglalkozó biztosítónál alkamazzák.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A rendszert a leggyakoribb, kétszereplős balesetekre modellezték, de lehetőség van ennél több szereplőt érintő esemény rögzítésére is. A baleset megtörténte után az egyik gépjárművezető mobiltelefonján kell létesíteni a kapcsolatot, majd egy PIN-kód segítségével a másik fél is csatlakozni tud az e-kárbejelentőhöz. A bejelentő elküldéséhez tehát mindkét fél beleegyezése, aláirása kell és a beérkeztetésről egy e-mailben is kapnak értesítést a felek a biztosítótól.

A programmal egyszerűen, gyorsan lehet rögzíteni a szükséges adatokat, ideértve az eset leírását, a rajzokat. Lényeges, hogy az e-bejelentővel el lehet kerülni a hiányos kitöltést, ami a papír alapú bejelentő esetében előfordul, lassítva az ügyintézést. A papír alapú bejelentő továbbra is megmarad - derült ki a tájékoztatón.

 A nemzetközi tapasztalatok szerint egyébként a bevezetés évében a bejelentések nagyjából 5 százaléka történik elektronikus úton - tájékoztatta lapunkat a MABISZ. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!