2019. január 8. 10:54

Nem lesz több rosszul vagy hiányosan kitöltött bejelentő.

A mai nappal elindul az e-kárbejelentő rendszer, amelynek segítségével az autóbalesetet szenvedett gépjárművezetők mobil eszközeik segítségével tudják megtenni a baleseti kárbejelentést - hangzott el a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) mai tájékoztatóján. A rendszer egységes lesz, mind a 13, kötelező gépjármű-felelősséggel foglalkozó biztosítónál alkamazzák.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A rendszert a leggyakoribb, kétszereplős balesetekre modellezték, de lehetőség van ennél több szereplőt érintő esemény rögzítésére is. A baleset megtörténte után az egyik gépjárművezető mobiltelefonján kell létesíteni a kapcsolatot, majd egy PIN-kód segítségével a másik fél is csatlakozni tud az e-kárbejelentőhöz. A bejelentő elküldéséhez tehát mindkét fél beleegyezése, aláirása kell és a beérkeztetésről egy e-mailben is kapnak értesítést a felek a biztosítótól.

A programmal egyszerűen, gyorsan lehet rögzíteni a szükséges adatokat, ideértve az eset leírását, a rajzokat. Lényeges, hogy az e-bejelentővel el lehet kerülni a hiányos kitöltést, ami a papír alapú bejelentő esetében előfordul, lassítva az ügyintézést. A papír alapú bejelentő továbbra is megmarad - derült ki a tájékoztatón.

 A nemzetközi tapasztalatok szerint egyébként a bevezetés évében a bejelentések nagyjából 5 százaléka történik elektronikus úton - tájékoztatta lapunkat a MABISZ. 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.