<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nem lesz több rosszul vagy hiányosan kitöltött bejelentő.

A mai nappal elindul az e-kárbejelentő rendszer, amelynek segítségével az autóbalesetet szenvedett gépjárművezetők mobil eszközeik segítségével tudják megtenni a baleseti kárbejelentést - hangzott el a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) mai tájékoztatóján. A rendszer egységes lesz, mind a 13, kötelező gépjármű-felelősséggel foglalkozó biztosítónál alkamazzák.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A rendszert a leggyakoribb, kétszereplős balesetekre modellezték, de lehetőség van ennél több szereplőt érintő esemény rögzítésére is. A baleset megtörténte után az egyik gépjárművezető mobiltelefonján kell létesíteni a kapcsolatot, majd egy PIN-kód segítségével a másik fél is csatlakozni tud az e-kárbejelentőhöz. A bejelentő elküldéséhez tehát mindkét fél beleegyezése, aláirása kell és a beérkeztetésről egy e-mailben is kapnak értesítést a felek a biztosítótól.

A programmal egyszerűen, gyorsan lehet rögzíteni a szükséges adatokat, ideértve az eset leírását, a rajzokat. Lényeges, hogy az e-bejelentővel el lehet kerülni a hiányos kitöltést, ami a papír alapú bejelentő esetében előfordul, lassítva az ügyintézést. A papír alapú bejelentő továbbra is megmarad - derült ki a tájékoztatón.

 A nemzetközi tapasztalatok szerint egyébként a bevezetés évében a bejelentések nagyjából 5 százaléka történik elektronikus úton - tájékoztatta lapunkat a MABISZ.