<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A jegybank elnöke a TEDx konferencián beszélt gondolatairól.

Új típusú gondolkodásra van szükség az emberiség fennmaradásához - jelentette ki Matolcsy György jegybankelnök a Budapesti Metropolitan Egyetem által rendezett TEDx konferencián.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke kifejtette: a jövőnk érdekében elő kell állítani azokat az új szabályokat, új gondolatokat, melyek a hosszú távú fenntarthatóság és értékállóság köré szerveződnek. A fenntarthatóság "létkérdés, és a jövő megnyerésének minden szempontból a kulcsa" - hangsúlyozta.

Matolcsy György a Kezedben a jövőd! címmel a fenntarthatóság témája köré szervezett budapesti tanácskozáson kiemelte: ma az emberi civilizáció, a világgazdaság egésze, kormányok, egyetemek komplex és összetett rendszerek. Idézte Szentgyörgyi Albert gondolatát, miszerint "látni kell, amit mindenki lát és gondolni, amit senki sem gondolt". Véleménye szerint ez kell a jövő megnyeréséhez.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke előadást tart a Budapesti Metropolitan Egyetem Kezedben a jövő - TEDx konferenciáján az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2022. november 10-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke előadást tart a Budapesti Metropolitan Egyetem Kezedben a jövő - TEDx konferenciáján az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2022. november 10-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Előadásában rámutatott, hogy az erőforrások 20 százaléka adja az eredmények 80 százalékát. Azt az 1 százalékot keressük, amivel elérhető a fenntarthatóság - tette hozzá. Az erőforrások 30-40 százaléka pedig veszteség, ezért nem szabad megvárni a jegybankelnök szerint, amíg a civilizáció minden területen új szabályokat hoz a káosz ellen. Az embereknek, egyetemeknek, kormányoknak, jegybankoknak elő kell állítani a szabályokat, amelyek beépítik a fenntarthatóságot, mint kulcsot a civilizációba, az országba, gazdaságba, az egyetemekre, a vállalatok működésébe.

Példaként említette, hogy az MNB megalkotta a Fenntartható közgazdaságtan elnevezésű globális vitairatot, a pénzügyi rendszerbe bevezette a zöld szabályozást. A bankrendszert a fenntartható beruházások felé terelik - mondta.

(MTI)