Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Hiába egyezik most már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyminisztérium (PM) számszerű prognózisa a GDP idén várható zuhanásának mértékéről. A jegybank elnöke a kormányt, vagyis közvetve az annak gazdaságpolitikáját alakító PM-et okolja azért, hogy a gazdasági visszaesés nagyjából dupla akkora lehet, mint amennyi az MNB szerint a megfelelő kormányzati intézkedésekkel lehetne. Ez olyan megállapítás, amelyre a kormánynak (PM-nek) illene reagálnia. Jegyzet.

Megmarad az összhang a PM és az MNB között? – tettük fel a kérdést a Monetáris Tanács tegnapi, egyben idei utolsó kamatdöntő ülése előtt. Érdeklődésünk arra irányult, vajon a jegybank továbbra is ugyanúgy látja-e a gazdaság alakulását, mint a Pénzügyminisztérium. A rövid válasz: igen. Míg ugyanis a kormány a PM 6,4 százalékos idei GDP-csökkenési prognózisát tette magáévá, az MNB a legfrissebb, csütörtökön publikálandó jelentésében 6-6,5 százalék közé teszi a gazdaság zuhanásának mértékét.

Matolcsy György és Varga Mihály. Fotó: MTIMatolcsy György és Varga Mihály. Fotó: MTI

Ennek alapesetben nem kellene nagy hírnek lennie, hiszen az MNB jegybanktörvényben meghatározott feladata a mindenkori kormány gazdaságpolitikájának támogatása, a rendelkezésére álló eszközökkel. Ami meglátásom szerint nehezen valósítható meg úgy, ha a fiskális és monetáris politika teljesen máshogy ítéli meg a gazdaság potenciálját. Márpedig ezt tette a koronavírus-járvány első hullámában, amikor a kormány már régen visszaesést (akkor még 3,5 százalékost) prognosztizált, az MNB még növekedést tartott elképzelhetőnek, akár 2 százalékos mértékűt.

Általánosságban elmondható, hogy az effajta számháborúnak azért van jelentősége, mert a GDP várható alakulásához kell szabnia a jegybanknak a monetáris politikáját – jelesül, hogy közvetlenül és közvetve hogyan hasson a gazdaság pénzellátására. A konkrét esetben pedig azért volt nagy hatása a nézeteltérésnek, mert pont azzal egy időben folyt már javában a 2021-es költségvetés tervezése, s korántsem volt mindegy (soha nem az), azt milyen kilátásokra alapozza a kormány.

Végül a PM álláspontja győzedelmeskedett, a 3 százalékos várható 2020-as visszaesés került be a magyar kormány által áprilisban véglegesített konvergenciaprogramba. Így magától értetődő volt, hogy ez alapján kalkulálták a jövő büdzsé számait is.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.