Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán - Csabai Károly

A váratlan kamatcsökkentéssel a hitelpiacot akarják berúgni, hogy V-alakú lehessen a válság. A második negyedévben 7 százalékkal zuhanhatott a gazdaság a jegybankelnök szerint.

A mai kamatvágás után megjelent a monetáris tanács közleménye, amelyből kiderül, hogy a tagok más sötétebben látják az idei kilátásokat, mint tették egy hónappal ezelőtt. Pláne három hónapja, amikor legutóbb megfogalmazták GDP- és inflációs előrejelzésüket.

Matolcsy György jegybankelnök (MTI/Szigetváry Zsolt)Matolcsy György jegybankelnök (MTI/Szigetváry Zsolt)

A Matolcsy György jegybankelnök vezette stáb ma már nem hisz abban, hogy idén elérheti a 3 százalékot a bővülés, de azért nem tettek le arról,, hogy a mutató a pozitív tartományban lesz. Frissített prognózisuk szerint a GDP 0,3-2,0 százalék lehet. Ez azonban még mindig jócskán felülmúlja a kormány -3 százalékos, vagyis kiadós visszaesést jelentő várakozását. A kormány hivatalosan az utóbbit tekinti irányadónak.

Azt a monetáris tanács tagjai is elismerik - közleményükben le is írják-, hogy a gazdasági idei teljesítménye a korábban vártnál mérsékeltebben alakul, természetesen a koronavírus-járvány hatásai miatt. A közleményből áttételesen arra is választ kapunk, hogy miért került sor épp most a kamatvágásra, mikor a forint árfolyama az elmúlt hónapokban volt már sokkal gyengébb is, az állami és jegybanki támogatási programok segítenek a cégeknek a túlélésben, a kötvények eladhatóak. A kamatvágás azért kellett mégis, mert a hitelpiac nem elég aktív ahhoz, hogy az év második felében a jegybank által kívánatos mértékben pattanjon vissza a gazdaság, vagyis tényleg V-alakú legyen a válság.

Mint írják: A gazdaság második félévi gyors, „V” alakú kilábalásának feltétele az állami beruházások felfutása és a vállalati hitelezés bővülése.

A GDP jövőre 3,8-5,1 százalék lehet, ami azt jelenti, hogy márciushoz képest (akkor 4,0-4,8 százalékot vártak) szélesebb tartományban mozoghat a tanácstagok szerint a növekedés, nagyobb a bizonytalanság. A rákövetkező évben pedig 3,5-3,7 százalék lehet a GDP, szemben a tavasz elején jelzett 3,5 százalékkal.

Eközben az inflációs nyomás enyhül a gazdaságon, a járvány hatására erős dezinflációs hatások jelentek meg. Idén és jövőre is 3,2-3,3 százalékos lehet ennek következtében az infláció idehaza. Érdemes felidézni, hogy márciusban még kisebb fogyasztóiár-index szerepelt az inflációs jelentésben: akkor 2,6-2,8 százalékot várt a tanács az idei évre. Vélhetően az élelmiszer árucsoportnál tapasztalt, makacsul magas áremelkedés miatt kellett újratervezni az idei folyamatokat.

Az alapkamat 15 bázispontos csökkentésén túl más monetáris kondíción nem változtatott a monetáris tanács. Ami a fiskális politikát, illetve az adósságmenedzsmentet illeti, a közleményük szerint a gazdasági védekezés költségeinek és a nominális GDP mérsékelt növekedésének hatására a költségvetés idei évi hiánya a korábbi évekhez képest emelkedik, azonban nemzetközi összehasonlításban alacsony marad. Az államadósság ráta átmenetileg növekszik, azonban a gazdasági növekedés gyors helyreállításával párhuzamosan 2021-től ismét csökkenő pályára áll. A folyó fizetési mérleg várhatóan 2020-ban is mérsékelt hiányt mutat, azonban a finanszírozási képesség tartósan pozitív marad. Az ország külső adósságrátái tovább mérséklődnek.

Matolcsy György megszólalt, zuhan a forint

A közlemény megjelenésével egy időben tartott online tájékoztatót Matolcsy György, jegybankelnök, aki ebben a tisztségében a monetáris tanács elnöke is. Mint mondta:Túl vagyunk a mélyponton, a nehezén, mindenki jól vizsgázott, megnyertük a járványkezelés első szakaszát. E tekintetben Magyarország a negyedik legjobb a világon egy hongkongi intézet szerint. Visszatérhet ugyanakkor még a járvány - figyelmeztetett a jegybankelnök.

Közölte, hogy az MNB minden döntésénél az árstabilitást, a pénzügyi rendszer stabilitását tartja fontosnak, s ha ezek biztosítottak, akkor támogathatják a kormány gazdaságpolitikáját. Ez most a növekedés helyreállítását jelenti. Az MNB a mai döntéseinél támaszkodott olyan elemzésekre, amelyek tényadatokon alapulnak.

Mindezek alapján a jegybank tartja a növekedési előrejelzését, szerinte a magyar gazdaság  0,3-2 százalék között lesz képes bővülni 2020-ban.

Az első 5-6 országba tartozik Magyarország, amely jelentős mértékű (2,2 százalék) gazdasági növekedést tudott elérni az első negyedévben. Ezt követte - ahogy Matolcsy György fogalmazott - a brutális április. Alapvetően ennek betudhatóan az MNB előzetes adatai szerint a második negyedévben 7 százalékos visszaesés várható.

Hogy e negatív tendenciát megfordítsák, és meglegyen az előrejelzett éves szintű növekedés, csökkentette most a jegybank az alapkamatot. Ezzel jelezték, hogy egyrészt az MNB továbbra is fontosnak tartja az alapkamatot, másrészt, hogy van mozgástér. Közelebb kerültünk a csehekhez és a lengyelekhez, ahol még alacsonyabb az alapkamat - jelentette ki Matolcsy György.

A Nagy Márton utódjaként kinevezett, monetáris politikáért felelős alelnök, Virág Barnabás szerint a dezinfláció tovább erősödhet, alapvetően amiatt, hogy az eurózónában tartósan alacsony inflációs környezet várható. Ugyanakkor az is enyhítőleg hat az inflációra, hogy a hazai szolgáltatások iránti keresletcsökkenés miatt egyre mérsékeltebb árazásra lehet számítani. Az MNB adószűrt maginflációs előrejelzései 2021-re lejjebb mentek.

Az export, a turizmus, a feldolgozóipar áprilisban jelentősen visszaesett, s ez az év hátralévő részében is fennmaradhat. Így a beruházások és a fogyasztói kereslet lehet a kulcsa a növekedésnek.

A jelenlegi eszköztárral az MNB képes válaszolni a gazdasági mozgásokra - hangsúlyozta Virág Barnabás. Ebben az alapkamatnak kitüntetett szerepe van. Az állampapír-vásárlási program továbbra is aktív eszköz, az MNB ezt továbbra is védőhálónak tekinti, ekként használja.

A piacon heves reakcióval fogadták a jegybank mai döntését, és az azt kísérő kommunikációt, a forint árfolyama gyengülni kezdett, de az elmúlt percekben már korrigál a kurzus.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.