2p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Forrásaink szerint ugyanis Nagy Márton nem képviselte markánsan a Magyar Nemzeti Bank (MNB) álláspontját a Pénzügyminisztériummal való egyeztetés során, ezért veszítette el végleg Matolcsy György bizalmát, s kellett távoznia.

Egyet aludva a történtekre, olyan fontos részletről értesült lapunk, amely megvilágíthatja, miért mondott le oly váratlanul Nagy Márton az MNB-ben betöltött alelnöki posztjáról.

Megrendülhetett Matolcsy György (jobbról) bizalma Nagy Márton iránt. Fotó: MTIMegrendülhetett Matolcsy György (jobbról) bizalma Nagy Márton iránt. Fotó: MTI

Eszerint az ok összefügg azzal, amelyre lapunk néhány napja már felhívta a figyelmet. Nevezetesen, hogy a kormány végül a Pénzügyminisztérium (PM) GDP-prognózisát vette irányadónak a 2021-es költségvetés főbb számainak kialakításánál és nem a Magyar Nemzeti Bankét. A PM pesszimistább, s erre az évre 3 százalékos gazdasági visszaesést tart elképzelhetőnek, ezzel szemben az MNB jóval optimistább, nemhogy recessziót, hanem 2-3 százalékos növekedést prognosztizál.

Igaz, ezt még a koronavírus-járvány első heteinek a számaira alapozta a jegybank, az azok alapján kalkulált előrejelzését a március végén kiadott inflációs jelentésében tette közzé. Azóta ezen nem változtatott, mivel ahogyan azt éppen Nagy Márton magyarázta újságíróknak, csak negyedévente, az inflációs jelentések kiadásakor ad az MNB hivatalos prognózist, márpedig a következő ilyen alkalom június 23-án esedékes.

Így addig elvileg az MNB-seknek a 2-3 százalékhoz kell magukat tartaniuk, így a költségvetési egyeztetéseken a jegybankot képviselő Nagy Mártonnak is ezt az álláspontot kellett képviselnie és megvédenie. Ám a jelek szerint ebben kudarcot vallott, annak ellenére, hogy állítólag Orbán Viktor vitatta a PM számításait, s inkább az MNB prognózisához húzott, már csak abból is kifolyólag, hogy szakmai kérdésekben alapvetően Matolcsy György szavára ad.

Ennek ellenére Varga Mihályék elképzelése köszön vissza a parlamenthez benyújtott jövő évi büdzsében, amiben Matolcsy szerint szerepe lehetett abban, hogy Nagy Márton "nem megfelelően képviselte az MNB szempontjait" - fogalmaztak forrásaink. Akik szerint e kudarc aztán azonnali és végleges bizalomvesztéshez vezetett, ezért kellett távoznia ilyen hirtelen az alelnöknek. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.