2018. július 8. 05:32

A pénzügyminisztert is a gyenge forintról kérdezné a parlament költségvetési bizottsága.

A jegybank elnöke nem fogadta el a meghívást a parlamentbe a héten, hogy a költségvetési bizottság előtt adjon számot a gyengülő forintról, illetve az MNB evvel kapcsolatos terveiről. Most Varga Mihályon a sor, hogy eldöntse, akar-e a képviselők előtt beszámolni a Pénzügyminisztérium terveiről.

Varga Mihály pénzügyminiszter Varga Mihály pénzügyminiszter

Ezúttal sem lennénk meglepve, ha a meghívott kimentené magát: bár Varga szívesebben áll a nyilvánosság elé, mint Matolcsy, de ezt a bizottságot egy ellenzéki képviselő, a DK-s Varjú László vezeti, ami okot ad a meghívás visszautasítására.

A pénzügyminiszter, illetve tárcája álláspontja az árfolyamról egyébként ismert. A gyengülést átmenetinek tartják, a költségvetésre nincs hatása, de ha lenne is, a tartalékok szintje elégséges. Az államadósságra lehet hatása, de emiatt sem kell szerintük aggódni, teljesíthetőek az adósságszabályok. A piacok majd megnyugszanak.

Ennek egyébként van is jele már, elszakadtunk a 330 forint környéki euróárfolyamtól az elmúlt napokban, 324 forint környékén állt be a kurzus. De ez is messze van a pár héttel ezelőtti 310-es szinttől. Ennek eredményeképpen a hozamok feljebb kúsztak, drágább lett az állampapír-kibocsátás, és a banki kamatok is emelkedni kezdtek. Vagyis a gazdaság egészében érzékelni a piaci megingás hatásait.

Vargát július 11-re, tehát jövő szerdára hívta be a költségvetési bizottság meghallgatásra. A másik napirendi pont a 2019-es költségvetési törvényjavaslat, amelyre szintén elvárják Vargát. A költségvetésről szóló bizottsági vitákon egyébként az e heti üléseken Banai Péter Benő államtitkár képviselte a Pénzügyminisztériumot.