<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa mai ülésén megint kamatot emelt. Szerdától a jelenleg 1,65 százalékos jegybanki alapkamat 0,15 százalékponttal, 1,8 százalékra emelkedik. Ez június végétől sorrendben az ötödik monetáris szigorítás, amelyek eredményeként az MNB irányadó rátája több mint hat éve nem látott magas szintre ment fel.

A többi monetáris kondíció mértéke október 20-ától az alábbi:

  • az egy napra a kereskedelmi bankok által az MNB-nél elhelyezett betétek kamata: 0,85 százalék
  • az egynapos fedezett hitelek kamata: 2,75 százalék
  • az egyhetes fedezett hitelek kamata: 2,75 százalék.

A tanács döntése megfelel a piaci várakozásoknak, annak ellenére, hogy az éves infláció szeptemberben, 5,5 százalékkal éves rekordot döntött. S így már jelentősen messze van az MNB céljától. Ez középtávon 3 százalék, amelytől a jegybank mindkét irányba 1-1 százalékpontos eltérést tolerál.

A forint ma a kamatdöntés bejelentéséig folyamatosan erősödött. Míg reggel például az euróval szemben még 361,50-en állt, addig dél körül benézett a 360-as szint alá, s bár azt követően valamelyest gyengült, délután 2 óra előtt ismét erőre kapott, s újra 359,9 forint körül cserélt gazdát az euró egysége.