2020. február 3. 10:16

Miközben lendületesen emelkednek a bérek Magyarországon, az infláció mértékével emelt nyugdíjak egyre jobban leszakadnak.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteki közlése szerint január-november 242 300 forint volt az átlagos nettó bér Magyarországon, ami 11,2 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakánál. Mivel az átlagos nyugdíj tavaly 135 ezer forint volt, a friss adat alapján folyamatosan az időskori járandóság leszakadása.

Az első hét hónapban az átlagnyugdíj az átlagos nettó kereset 57 százalékát érte el, ez az arány pedig tovább mérséklődött az év további hónapjaiban. A legfrissebb adat alapján ugyanis az átlagos fizetés 55,7 százalékát kapta kézhez tavaly egy nyugdíjas.

Mint arra már több cikkben is felhívtuk a figyelmet, a bérek és nyugdíjak közötti olló egyre szélesebbre nyílt az elmúlt időszakban, a folyamat pedig a jövőben is megfigyelhető lesz. 2019-ben a friss adat alapján minden esély megvan arra, hogy 11 százalék körüli nettó bérnövekedés lesz éves átlagban, amivel párhuzamosan a nyugdíjak csupán az infláció mértékével, - a novemberi kiegészítést is figyelembe véve - 3,4 százalékkal emelkedtek. Az évek óta fennálló jelentős differencia eredménye a nyugdíjak leszakadása. Idén a nyugdíjakat 2,8 százalékkal emelte a kormány, amivel párhuzamosan a makrogazdasági előrejelzések alapján legalább 8-9 százalékos bérnövekedésre lehet számítani majd. A szakadék tehát minden jel szerint tovább mélyül a kétféle jövedelem között.

Mivel a nyugdíjak nem követik a bérek alakulását, az ellátások nemcsak nominálisan szakadnak le, de egyre több időskorú jövedelme csúszik a szegénységi küszöb alá. Vagyis statisztikailag is alátámasztva, egyre több nyugdíjas minősül szegénynek.

Helyzetüket ráadásul nehezíti, hogy az általuk leginkább fogyasztott alapvető élelmiszerek az átlagos inflációt bőven meghaladó mértékben drágultak és várhatóan még drágulnak is tovább. Így hiába az emelés, a magasabb ellátásból kevesebb dolgot tudnak megvenni, ami miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. Mindeközben a szárnyaló és lendületesen növekvő bérek bőven fedezik és elbírják az élelmiszerek drasztikus áremelkedését is.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.