2019. augusztus 30. 13:13
mfor.hu

„Árverseny helyett klímavédelmet” jelszóval különadóval sújtaná az olcsó, fapados repülőjegyeket a bajor CSU.

Alexander Dobrindt, a párt parlamenti frakciójának vezetője, kijelentette a Bild Zeitungnak: „Árverseny helyett az éghajlatváltozás megfékezésére kell törekednünk. Annak, hogy európai városokba 9 eurós jegyekkel el lehet repülni, nincs köze sem a piacgazdasághoz, sem a környezetvédelemhez. Célunk, hogy tartós árak tükrében szabadon lehessen választani az utazási lehetőségek között”. Dobrindt, korábbi közlekedésügyi miniszter, hangsúlyozta:  „A repülőjegyeknél meg kell szabni a legalacsonyabb árat, a vonatjegyeknél pedig csökkenteni kell a forgalmi adót. A légitársaság, amely 50 euró alatti áron kínál repülőjegyet, fizessen a jövőben büntetőadót.”

A szövetségi kormány repülésügyi megbízottja, Thomas Jarzombek, gyorsan elutasította a sajátos elgondolást. A CDU politikusa emlékeztetett: a koalíciós kormány programjában kötelezte magát, hogy nem emel adókat. Ugyanakkor meg kell vizsgálni, hogy ilyen adó bevezetése milyen kihatással járna. „Ha a gépek üresen repülnek és az alacsony jövedelmű emberek nem tudnak utazni, nem lesz kevesebb a károsanyag-kibocsátás. Ugyanakkor ilyen adót Európában egységesen kellene bevezetni, mert ha nem, az utasok német helyett más társaságot választanának a repüléshez.

Ugyanakkor a Német Légiközlekedési Szövetség készségét nyilvánította a kérdés megvitatására, értesült a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Utaltak arra, hogy a repülőjegyeket már több, mint 8 éve terheli adó Németországban, ám ez nem akadályozta meg olcsó árak kialakulását. Ezért a légitársaságok nem elleneznék, ha a kormány megoldást találna a gazdaságtalan dömping-árak és a mesterségesen túlfűtött kereslet megfékezésére, írta a testület vezetője, Matthias von Randow. „Egyik vállalatunk sem érdekelt túl olcsó jegyárakban, hiszen ki kell gazdálkodniuk az üzemeltetéshez, az alkalmazottak béréhez és a beruházásokhoz szükséges bevételeket”, mondotta.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.