1p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Nemzeti Bank alapkamat-csökkentésének hátteréről tájékoztatott Virág Barnabás, a jegybank alelnöke. A háttérbeszélgetésről percről percre közvetítettünk.

Most kiderül, milyen indokok szóltak a kamatcsökkentés mellett.

Leküldtek egy felest

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden fél százalékponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, a döntésről itt számoltunk be:

A döntés megfelelt a szakmai várakozásoknak, a piaci szereplők egyöntetűen 50 bázispontos csökkenésre számítottak.

Reagál a forint?

Nemzeti devizánkból reggel még több mint 394 egységnyit kellett fizetni egy euróért. A forint napközben folyamatosan erősödött, nem sokkal délután 2 óra előtt a kurzus 393,4 forint/eurón állt. Azóta az árfolyam ismét megközelítette a 394-et.

További árfolyamokért kattintson az ugyancsak a Klasszis Média által kiadott laptársunk, a Privátbankár árfolyamfigyelőjére! >>

Továbbra is magas a szolgáltatások inflációja

Virág Barnabás alelnök a monetáris politika új szakaszáról beszélt, melynek alapja az általános dezinfláció. Ugyanakkor megállapította a Monetáris Tanács, hogy a szolgáltatások inflációjának csökkenése a vártnál kisebb. Megjegyezte, a mostani, visszatekintő árazás az infláció csökkentését fékezi, ezt a folyamatot figyelemmel kísérik.

Rosszabb a nemzetközi hangulat

Magas a devizatartalék és tartósan javul a fizetési mérleg, de a romló nemzetközi hangulat miatt nőtt a magyar papírok felára – mondta az alelnök.

Lejtőn az infláció – de csak eddig

Az elmúlt hónapban 3,6 százalék volt az általános infláció, a maginfláció pedig 4,4 százalék volt márciusban, azonban a már említett visszatekintő árazás miatt a pénzromlás üteme várhatóan ismét emelkedni fog.

Hozamnövekedés

A fejlett piaci hosszú hozamok emelkedtek, főleg Amerikában. A hazai hozamfelárak a német, a cseh és a lengyel hozamokhoz képest is emelkedtek – ismertette az MNB alelnöke.

Azok a fránya szolgáltatások!

Az infláció szerkezete átalakult – emlékeztetett Virág. A szolgáltatások inflációja magasabb szinten alakul, mint az úgynevezett headline infláció. Január óta ennek a szektornak az inflációja 10,7 százalék volt – ismertette.

Virág Barnabás figyelmeztetett, a szolgáltatások inflációja a vártnál kisebb mértékben csökken

Reálbér-növekedés lesz!

A munkaerőpiacon két számjegyű bérnövekedés az alacsony inflációval találkozva reálbér-növekedést hoz, ami akár 5-6 százalék is lehet – vélte az MNB alelnöke.

Nemzetközi és hazai tényezők

A nemzetközi tényezőkről Virág azt mondta, ott is erős a dezinfláció, de magas a szolgáltatások inflációja. A romló nemzetközi hangulatot a geopolitikai feszültségek fokozzák, illetve a Fed (az amerikai jegybank szerepét ellátó intézet) felfelé tolt kamatpályája is negatívan hat.

A hazai tényezők közül az inflációs adatok azonos hatással voltak a monetáris politikára, mint a nemzetközi tényezők. A kockázati tényezők felára negatív, a devizatartalék magas szintje pozitív hatással van.

Figyelmeztetés Varga Mihálynak

Fontos lenne a kitűzött költségvetési hiánycélok teljesülése és az elsődleges egyenleg egyensúly közelébe hozása – figyelmeztette a fiskális politika alakítóit az MNB alelnöke.

Varga Mihály pénzügyminiszter kapott egy figyelmeztetést

Nem várható nagyobb vágás

A korábbinál lassabb mértékű alapkamat-csökkentés, óvatos és türelmes (kétszer aláhúzandó!) monetáris politika indokolt, ez az oka a korábbi 100, majd 75 bázispontos csökkentéshez képest alacsonyabb, most 50 bázispontos csökkentésnek – szögezte le a jegybank alelnöke.

Mi várható év végéig?

Június végére reális a 6,5-7 százalék közötti alapkamat, a jegybank adatvezérelt döntéseket hoz – válaszolta kérdésre Virág Barnabás.

Az év végi kamatszintre vonatkozó kérdésre az alelnök konkrét számot nem mondott, azt felelte, a makropálya és a pénzpiaci közeg információi alapján hoznak döntést.

Egy opció

A legutóbbi kamatdöntésekhez képest már csak egyetlen opciót, az 50 bázispontos csökkentési opciót tárgyalták – válaszolta kérdésre Virág.

Üzemanyagárak

Az ársapka 2022. decemberi kivezetése utáni magasabb árrésre először hívta fel a figyelmet a jegybank, ezért olyan döntéseket kell hoznia a kormánynak, ami ezeket az árréseket csökkenti – válaszolta kérdésre az MNB második embere. Részletek ismerete nélkül csupán ennyit tudott mondani.

Nagy Márton kedd délelőtt azt közölte, a kormány beavatkozását fogja kérni.

Vége

A tájékoztatás véget ért, egy euróért ekkor 394,1 forintot kellett fizetni a devizapiacon.

A teljes háttérbeszélgetés itt nézhető vissza:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!