<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		
MTI

Az Erste agrárszakértője szerint 2019-ben nagyobb lesz a kereslet, mint a kínálat. Stabilnak ígérkezik a tejpiac.

Stabilitás jellemezheti idén a tejpiacot, a világpiaci folyamatokból arra lehet következtetni, hogy a nyers tej felvásárlási ára kismértékben emelkedik - mondta a Világgazdaságnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője. 

A csütörtökön megjelent cikk szerint kiemelte, hogy a nemzetközi piaci folyamatok kedvezőek: a globális kereslet gyorsabban fog emelkedni idén, mint a kínálat, ez stabil árakat eredményez, a kismértékű emelkedés lehetőségével. Az Európai Unióban ráadásul tavaly az év második felében több nagy tejtermelő tagországban csökkent a termelés. 

Fórián Zoltán elmondta, hogy a stabilnak tűnő helyzet mellett vannak azért bizonytalansági tényezők is az ágazat termelői számára, mint például a Brexit vagy a kereskedelmi háborúk. Véleménye szerint azonban ezek nem okoznak nagy zavart a tejtermékpiacokon. 

A globális termelés idén egy százalékkal emelkedhet - vélte a szakértő. Az Erste Agrár Kompetencia Központ előrejelzése szerint a tavalyi 96 forintos literenkénti átlagárat idén 98 forintos követheti.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.