2p

A támadások okozta károk rendezése is kétszer annyiba kerül már idén, mint 2020-ban.

A 2019-es 146 után tavaly 304, "kritikus szektorokra" mért jelentős kibertámadást jegyzett fel az Európai Unió Kiberbiztonsági Ügynöksége (European Union Agency for Cybersecurity, ENISA). A kórházak és egyéb egészségügyi intézmények rendszerei kárára végrehajtott támadások 47 százalékkal nőttek a koronavírus első évében. A támadásokat gyakran zsarolóvírusokkal követték el, váltságdíjat követelve, jelentette az ügynökség.

A megugró támadásszámokra természetesen a koronavírus miatt felfordult állapotok adnak magyarázatot: a lezárások miatt számos folyamatnak kellett az online térbe költöznie, de a költözést gyakran egyik napról a másikra kellett megoldani, és a biztonsági szempontokat sokszor elhanyagolták a kapkodás következtében.

A Sophos nevű brit biztonsági vállalat kérdőívének eredményei szerint tavaly nemcsak a kibertámadások száma, de a zsarolóvírusos támadások rendezésének költsége is megduplázódott. Ez nem pusztán a követelt, és esetlegesen ki is fizetett váltságdíjak drágulását jelenti, hanem azt is, hogy azokkal együtt az ilyen támadások miatt szükségesssé vált biztosításkötések, helyreállítások költsége is megnőtt, valamint nagyobb bevételek estek ki a hackelések miatt. Tavaly egy zsarolóvírusos támadás összköltsége átlagosan 761 106 dollár volt, míg idén már 1,85 millió.

A támadások ezen túl szofisztikáltabbak is lettek. Eddig jellemzően kétfázisúak voltak: a hekkerek betörtek egy rendszerbe, titkosítással létfontosságú adatokat zártak el a cégektől, majd azokat kimásolták, és azzal fenyegették meg a megtámadottakat, hogy nyilvánosságra hozzák az érzékeny adatokat, hacsak nem kapják meg értük a váltságdíjat. Idén már van egy harmadik fázis is, a lopott adatokkal már a vállalatok ügyfeleit vagy együttműködőit is megtámadják, akiket szintén zsarolnak.

A Sophos egyik senior szakértője azt mondta, a legmagasabb kifizetett váltságdíj, amiről tudomása van, 50 millió dollár volt. Az amerikai Colonial Pipeline cég egyébként közel 5 millió dollárt fizetett a Darkside nevű kelet-európai hackercsoportnak májusban, miután a zsarolók lezárták a vállalat olajvezetékeit, így benzinhiányt okozva több amerikai államban. A kifizetett összeg egy részét az FBI e hét elején vissza tudta szerezni.

(CNN)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!