2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

A támadások okozta károk rendezése is kétszer annyiba kerül már idén, mint 2020-ban.

A 2019-es 146 után tavaly 304, "kritikus szektorokra" mért jelentős kibertámadást jegyzett fel az Európai Unió Kiberbiztonsági Ügynöksége (European Union Agency for Cybersecurity, ENISA). A kórházak és egyéb egészségügyi intézmények rendszerei kárára végrehajtott támadások 47 százalékkal nőttek a koronavírus első évében. A támadásokat gyakran zsarolóvírusokkal követték el, váltságdíjat követelve, jelentette az ügynökség.

A megugró támadásszámokra természetesen a koronavírus miatt felfordult állapotok adnak magyarázatot: a lezárások miatt számos folyamatnak kellett az online térbe költöznie, de a költözést gyakran egyik napról a másikra kellett megoldani, és a biztonsági szempontokat sokszor elhanyagolták a kapkodás következtében.

A Sophos nevű brit biztonsági vállalat kérdőívének eredményei szerint tavaly nemcsak a kibertámadások száma, de a zsarolóvírusos támadások rendezésének költsége is megduplázódott. Ez nem pusztán a követelt, és esetlegesen ki is fizetett váltságdíjak drágulását jelenti, hanem azt is, hogy azokkal együtt az ilyen támadások miatt szükségesssé vált biztosításkötések, helyreállítások költsége is megnőtt, valamint nagyobb bevételek estek ki a hackelések miatt. Tavaly egy zsarolóvírusos támadás összköltsége átlagosan 761 106 dollár volt, míg idén már 1,85 millió.

A támadások ezen túl szofisztikáltabbak is lettek. Eddig jellemzően kétfázisúak voltak: a hekkerek betörtek egy rendszerbe, titkosítással létfontosságú adatokat zártak el a cégektől, majd azokat kimásolták, és azzal fenyegették meg a megtámadottakat, hogy nyilvánosságra hozzák az érzékeny adatokat, hacsak nem kapják meg értük a váltságdíjat. Idén már van egy harmadik fázis is, a lopott adatokkal már a vállalatok ügyfeleit vagy együttműködőit is megtámadják, akiket szintén zsarolnak.

A Sophos egyik senior szakértője azt mondta, a legmagasabb kifizetett váltságdíj, amiről tudomása van, 50 millió dollár volt. Az amerikai Colonial Pipeline cég egyébként közel 5 millió dollárt fizetett a Darkside nevű kelet-európai hackercsoportnak májusban, miután a zsarolók lezárták a vállalat olajvezetékeit, így benzinhiányt okozva több amerikai államban. A kifizetett összeg egy részét az FBI e hét elején vissza tudta szerezni.

(CNN)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.