Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Napra pontosan három hónappal azután, hogy Orbán Viktor bejelentette a hiteltörlesztési moratórium fél évvel való meghosszabbítását, de csak a rászorultak számára, most szemrebbenés nélkül közölte: mindenkinek jár tovább a könnyítés. Ez politikai döntésnek tekinthető, amellyel a durvuló járványhelyzet kormányzati kezelése miatti fokozódó elégedetlenséget kívánhatja leszerelni, vagy legalábbis tompítani a miniszterelnök, megállítani a Fidesz utóbbi hetekben csökkenő népszerűségét, már a 2022-es választásokra gondolva. S mi lehetne erre alkalmasabb eszköz, mint egy olyan döntést hozni, amely a kormánynak egyetlen fillérjébe sem kerül, nem úgy a bankoknak? Ők azonban a közvélemény szemében amúgy sem kedvelt intézmények, nem utolsósorban a politikusi narratíva jóvoltából. Jegyzet.

Orbán Viktornak megint sikerült meglepnie mindenkit. Más megközelítésben: újabb csorbát szenvedett a magyarországi jogbiztonság. Önkéntelenül is ez jut az ember eszébe a kormányfő tegnapi moratóriumos bejelentése kapcsán. Idézzük is fel az eddig történteket.

Kivétel nélkül. Fotó. PixabayKivétel nélkül. Fotó. Pixabay

A miniszterelnök még 2020. szeptember 19-én jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt március 19-étől december 31-éig a 2020. március 18-án éjfélig felvett hitelek törlesztésére adott moratóriumot további fél évvel, 2021. június 30-áig meghosszabbítják. Az első etappal szemben azonban már nem mindenkinek. Csak a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak, valamint a legalább 25 százalékos árbevétel-csökkenést elszenvedő vállalkozások számára.

Az első furcsaságra már a döntést megelőzően fény derült. Mint ugyanis arra az akkori cikkünkben rámutattunk, a Pénzügyminisztérium (PM), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Bankszövetség részvételével megtartott szakmai egyeztetésen még arról volt szó, hogy csak a két- és többgyermekes családok kerülnek be – jobban mondva: maradnak – a kedvezményezetti körben. Így a hazai bankárokat is meglepte a döntés, ami nagy valószínűséggel politikai célzattal született, magyarul azért, hogy esetleg ne elégedetlenkedjenek a kimaradásuk miatt az egy gyermekesek.

A második meglepő fejleményre több mint további egy hónapig kellett várni. Ez is a kedvezményezetti körrel volt kapcsolatos. Míg Orbán szeptember 19-én még azt mondta, a rászorultsági elv a vállalkozások esetében kizárólag azokra vonatkozik, amelyek árbevétele a Covid kiváltotta válság hatására legalább 25 százalékkal esett, addig az október 29-én megjelent törvényben már az szerepelt, hogy a cégek közül csak a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások élhetnek a lehetőséggel 2021. január 1-jétől. Azaz a 25 százalékos árbevétel-csökkenést, mint feltételt, nem tartalmazta a jogszabály.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.