2p

Vészesen közel került egy kamattörlesztési határidőhöz a csőd szélén táncoló ingatlanfejlesztő. Nemcsak a kifizetést várók, de a világ piacai is aggodalommal figyelik, hogy ezúttal is sikerül-e az utolsó pillanatban fizetni, miközben több más cégről is baljós hírek érkeznek.

Ismét csőd közelébe került szerdán a China Evergrande csoport, amely az elmúlt hetekben több alkalommal a türelmi időszak lejártához közeledve rendezte kifizetéseit, az utolsó pillanatban kerülve el a törlesztési csődöt - adta hírül az MTI.

A több mint 300 milliárd dollárra rúgó adósságával a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztőjének számító Evergrande-re szerdán egy kötvénye utáni 148 millió dollárnyi kamat törlesztése vált esedékessé. Pekingi idő szerint délig a kifizetés megtörténtéről nem adtak hírt. Az Evergrande-nek december 28-án további, két kötvénye után, összesen 255 millió dollárnyi kamatot kellene folyósítania a kötvényesek számára.

A kínai ingatlanszektor likviditási problémáival kapcsolatos, nemzetközi aggodalmakat ismét felszította, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kedden arra figyelmeztetett: a kínai ingatlanszektor helyzete globális kockázatot hordoz magában.

Borúlátásra adott okot az is, hogy szerdán a Standard & Poor globális pénzügyi szolgáltató csoport hitelminősítő részlege (S&P Global Ratings) egy újabb kínai ingatlanfejlesztő, a sanghaji székhelyű Shimao Group Holdings minősítését rontotta le arra hivatkozva, hogy a kedvezőtlen üzleti környezet akadályozhatja a vállalatot az adósságcsökkentésben.

Az Evergrande mellett a szintén likviditási gondokkal küzdő, sencseni székhelyű Kaisa Group ingatlanfejlesztő is vagyontárgyai értékesítésével igyekszik tőkét bevonni adósságai törlesztésére. A szintén sencseni székhelyű Fantasia Holdings ingatlanfejlesztő pedig szerdán közölte: nincs rá biztosíték, hogy eleget fog tudni tenni soron következő pénzügyi kötelezettségeinek. A Fantasia, amelyet az egyik korábbi kínai alelnök unokahúga alapított, október 4-én nem folyósította az egyik, lejáró kötvénye után hétfőn esedékes 205 millió dollárt a hitelezői részére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!