<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
12p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

Az utóbbi hetek állandó gazdasági témája volt a kínai Evergrande: az ingatlanfejlesztő óriás a csőd szélén táncol, ráadásul, mint a napokban kiderült, a szektorból nem egyedüliként. A kínai állam vélhetőleg nem hagyja, hogy a vállalatok és az ingatlanpiac összeomoljanak, ám a most kialakult helyzet mégis számos tanulsággal szolgál Varga Péter szerint.

Boesky számára, aki arbitrázs kalandjai miatt mindig a tőkét kereste, a Saving and Loans (S&L – a magyar bankrendszerben a takarékszövetkezetek működtek ilyen szisztémában) kimeríthetetlen forrás lett volna. De bármit is akart volna tenni a tőkével, Milken és munkatársai várakoztak a pálya szélén, jól tudva, hogy hová megy a pénz legnagyobb része: ócska kötvényekbe, amelyeket Milken választott befektetéseknek.
 

James B. Stewart: Den of thieves

A fenti idézet egy megtörtént eseményeket feldolgozó könyvből származik, amelynek a főszereplői a nyolcvanas években a Wall Street nagymenői voltak. Boesky arbitrázsőr volt, kereskedő, aki különböző piacokon az értékelési különbségeket figyelte, és ezt fölözte le, míg Michael Milken a „junk bonds” vagyis a magashozamú kötvények királya volt, aki egyébként Oliver Stone Tőzsdecápák című filmjének Gordon Gekkóját ihlette. Később mindkettőjüket egyebek mellett bennfentes kereskedelemért elítélték.

Mi köze ennek az Evergrande történetéhez? Bár elsőre talán úgy tűnik, semmi, ha valaki figyelmesen követte a híreket, azért észrevehetett egy erős párhuzamot. 2021. május 27 -én a Bloomberg arról számolt be, hogy a kínai Evergrande Group, az ország legnagyobb eladósodottságú fejlesztője ellen vizsgálat indult, miután kiderült, hogy az érdekeltségi körébe tartozó pénzintézet jelentős mennyiségű Evergrande kötvényt vásárolt. A cikk részletesen leírta, hogy a kínai ingatlanfejlesztő óriás részvénykibocsátásokból származó tőkéből hogyan vásárolta be magát a Shengjing Bank Co.-ba. Hogy aztán később a tulajdonába került bank óriási mennyiségben (közel 16 milliárd dollár értékben) vásároljon Evergrande kötvényeket. Nagyon kreatív, mondhatnánk erre, ám újszerűnek aligha nevezhető ez a fajta tranzakció, hiszen a fent említett amerikai urak ezt korábban már eljátszották.

A nem éppen ártatlan „invenció” megnyomta a vészcsengőt, és azonnal eladtam a portfóliónkban lévő Evergrande kötvényeket, 97 (százalék) körül.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.