2p

Változnak a Molra, a légitársaságokra és a gyógyszergyártókra vonatkozó extraprofitadó-szabályozások is.

A legfrissebb Magyar Közlönyben az "extraprofit adókról szóló kormányrendeletek módosításáról" címmel jelent meg a rendelet, amely több területen is változtat a különadók szabályozásán.

A kőolajtermék előállító szereplőknek a rendelet értelmében önadózás útján kell megállapítania, bevallania és megfizetnie az adót a 2023-as és a 2024-es évekre vonatkozóan. Mivel korábban határozatlan érvényű volt a szabályozás, a változtatás alapján akár arra is lehet következtetni, hogy ez az adó 2024 után megszűnhet. A nagyjából egyedüli érintett, a Mol addig is örülhet, ugyanis a 2023-ban még 2,8 százalékos adó 2024-ben már 1 százalékra csökken.

Hozzányúltak a légitársaságokra vonatkozó adó szabályozásához is: augusztus 1-től Izraelre is a kedvezőbb, európai országokra vonatkozó szabályok lesznek érvényesek az adó kivetése tekintetében, így elméletben az izraeli járatokra szóló jegyek ára is csökkenhet a közeljövőben.

A rendeletben megjelent a gyógyszergyártók és -forgalmazók igénybe vehető kedvezményeit szabályozó módosítás is. A korábbi bejelentésnek megfelelően e cégek jelentősen kevesebbet kell fizessenek, amennyiben hazai beruházásokra, illetve kutatás-fejlesztési tevékenységre költenek bevételeikből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!