2019. szeptember 30. 13:00

A magyar biztosjelöltet múlt héten első körben elutasította az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága (Juri), és ma megerősítette ezt a döntését. 

A Juri ma délelőtti ülésén vizsgálta meg ismét Trócsányi László ügyét, és ismét összeférhetetlenséget állapított meg - közölte Twitter-üzenetében Jaume Duch, az Európai Parlament kommunikációs igazgatója.

Hozzátették: az EP elnöke most az Európai Bizottság megválasztott elnökét, Ursula von der Leyent kérdezi majd arról, hogy milyen szándékai vannak Trócsányival, valamint a szintén ismételten elutasított román biztosjelölttel, a szociáldemokrata Rovana Plumbbal.

Trócsányi László ((MTI/Mohai Balázs) Trócsányi László ((MTI/Mohai Balázs)

A Financial Times előzetesen azt írta, hogy ha a Juri megerősíti múlt csütörtöki döntését, akkor von der Leyen kénytelen lesz új jelöltet kérni a magyar és a román kormánytól.

Vétózott a Juri

A Juri már múlt héten összeférhetetlenséget állapított meg Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda állami megrendelései között. A magyar biztosjelöltet, aki az EU szomszédság- és bővítéspolitikájáért felelne a következő öt évben, jelen állás szerint meg sem hallgatja az EP külügyi bizottsága. Az eredeti tervek szerint a meghallgatásra október 1-jén került volna sor.

Trócsányi a múlt heti döntés után azt közölte, hogy minden tényalapot nélkülöző politikai döntés született. Szerinte minden kérdésre transzparens választ adott, összhangban a már korábban benyújtott dokumentumokkal.

Ma kezdődnek a meghallgatások

Von der Leyen biztosjelöltjeit, legalábbis azokat, akiket alkalmasnak talált a Juri, ma kezdik meghallgatni Brüsszelben az EP szakbizottságai. A meghallgatási procedúra végén az EP-képviselők a teljes új Európai Bizottságról szavaznak, azaz jogukban áll azt elutasítani, amennyiben úgy ítélik meg, hogy egyes biztosok alkalmatlanok pozíciójuk betöltésére.

A brit lap  értesülései szerint von der Leyen jelöltjei minden korábbinál keményebb meghallgatásokra számíthatnak: az EP minden korábbinál több biztosjelöltet kaszálhat el.

Átpolitizálódott procedúra

Alberto Alemanno jogászprofesszor az FT-nek azt mondta: a meghallgatási procedúra példátlan módon átpolitizálódott. Szerinte az eddigi történések azt jelzik, hogy a von der Leyen-bizottságra nehéz próbatételek várnak, így elképzelhető, hogy beiktatása jóval az eredetileg tervezett időpont, november elseje utánra tolódhat.

Eddig egyébként még soha sem volt példa arra, hogy biztosjelölteket már a meghallgatásuk előtt elkaszáljon az EP.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.