<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szeptember végén sem fognak dönteni a magyar kormánypárt tagságáról.

Szeptember 28-i ülésén sem szavaz a felfüggesztett tagságú Fidesz ügyében az Európai Néppárt (EPP) politikai gyűlése, azaz továbbra is kérdéses, hogy távoznia kell-e a pártcsaládból a magyar kormánypártnak, vagy visszakapja teljes jogú tagságát.

Tizennégy tagpárt a Fidesz kizárását kezdeményezte, de erről a következő, szeptember végi ülésen még nem lehet szavazni

 

– mondta  Donald Tusk egy mai frakcióülésen Brüsszelben a német DPA hírügynökség értesülései szerint.

Orbán Viktor, Andrej Plenkovic horvát kormányfő és Donald Tusk, az Európai Tanács akkori elnöke egy EU-csúcson Brüsszelben 2018. március 23-án. (Fotó: Európai Tanács)
Orbán Viktor, Andrej Plenkovic horvát kormányfő és Donald Tusk, az Európai Tanács akkori elnöke egy EU-csúcson Brüsszelben 2018. március 23-án. (Fotó: Európai Tanács)

Az EPP elnöke ezt azzal indokolta, hogy a tanácskozást videókonferencia keretében tartják meg a vírusválság miatt, márpedig egy ilyen szavazáshoz személyes részvétel szükséges.

Egy ilyen találkozóra sort kell keríteni, amint azt a körülmények lehetővé teszik

- tette hozzá Donald Tusk.

A Magyar Nemzet hétfőn szintén azt írta, hogy a szeptember végi ülésen nem lesz szavazás.

A Fidesz tagságát 2019 márciusában függesztette fel az EPP a magyar demokráciával kapcsolatos aggályok miatt, és egy háromtagú vizsgálóbizottságot is felállított az ügyben.

A végleges döntést azonban folyamatosan elhalasztotta, ami nyilvánvalóan összefüggésben áll azzal, hogy maga az EPP is megosztott a kérdésben.

Német sajtóhírek szerint Tusk, aki 2019 decembere óta vezeti a pártcsaládot, már több alkalommal kizárta volna a Fideszt, az elnökségen belül viszont nem kapott többséget ez az álláspont.