TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. október 11. 16:21
mfor.hu

A Google jelentős összegekkel támogat az éghajlatváltozást tagadó szervezeteket, miközben azt hirdeti, hogy a környezetvédők oldalán áll.

Több, mint egy tucat olyan amerikai szervezet szerepel a Google által anyagilag szponzoráltak hosszú listáján, amelyek megkérdőjelezték, szükség van-e a klímaváltozás elleni intézkedésekre, kampányoltak a környezetvédelmi törvények ellen és azért dolgoztak, hogy vonják vissza a Barack Obama elnök idején elfogadott intézkedéseket.

A világcég által támogatottak között szerepel a Competitive Enterprise Institute (CEI). Ennek a konzervatív politikai csoportosulásnak meghatározó szerepe volt abban, hogy  a Trump kormány felmondta a párizsi környezetvédelmi egyezményt. A CEI azután is bírálta a Fehér Házat, amiért nem hatálytalanított még több környezetvédelmi rendszabályt. A CEI, amely egyébként kapott támogatást az Amazontól is, ellenezte az internet szabályozását és védte a Google-t republikánusok vádjától, hogy keresője háttérbe szorítja a konzervatívokat. Myron Ebell, a CEI igazgatója évtizedek óta harcol a környezetvédők ellen.

Trump választási győzelme után tagja volt az elnök átmeneti stábjának és neki sikerült rábírnia az elnököt a párizsi egyezményből való kilépésre. Jóllehet már Obama minden fontos intézkedését visszavonta, Ebell szeretné visszavonatni a kormány Környezetvédelmi Hivatalának 2009-es állásfoglalását is, amely kimondta, hogy a széndioxid és az üvegházi gázok veszélyeztetik az amerikaiak egészségét, jólétét.

Szponzora a Google a State Policy Network (SPN) nevű, konzervatív csoportokat egyesítő ernyőszervezetnek is. Az nemrég indított internetes portált, amely az hirdeti, hogy „nincs éghajlati válság, természeti környezetünk javul.” A szervezet egyik tagcsoportja csalással, hisztériával vádolta Greta Thunberget, a fiatal svéd klímavédelmi aktivistát.

Kapott pénzt a Google-tól az American Conservative Union, amely ugyancsak síkraszállt a környezetvédők ellen, akárcsak az Americans for Tax Reform: az utóbbi kritizálta azokat a cégeket, amelyek támogatnak környezetvédelmi akciókat. Szponzorálták a Heritage Alapítványt is: az a Párizsi Egyezményt a „kozmopolita elitek” művének, Obama elnök „romboló öröksége” részének minősítette.

A Google azzal válaszolt a Guardian megállapításaira, hogy a vállalat igen környezettudatosan, évek óta károsanyag-kibocsátás nélkül dolgozik. Együttműködése bizonyos szervezetekkel, mint a CEI, nem jelenti, hogy egyetértenének azok „teljes tevékenységével” és ezzel nem állnak egyedül a szponzoráló vállalkozások között. Bill McKibben, ismert, vezető környezetvédő kijelentette: a Google és társaik lobbiznak adó-kedvezményekért és nekik kedvező rendszabályokért – de soha nem tették a legkisebb erőfeszítést sem azért, hogy segítsék korunk legfontosabb problémájának megoldását.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.