2019. október 11. 16:21
mfor.hu

A Google jelentős összegekkel támogat az éghajlatváltozást tagadó szervezeteket, miközben azt hirdeti, hogy a környezetvédők oldalán áll.

Több, mint egy tucat olyan amerikai szervezet szerepel a Google által anyagilag szponzoráltak hosszú listáján, amelyek megkérdőjelezték, szükség van-e a klímaváltozás elleni intézkedésekre, kampányoltak a környezetvédelmi törvények ellen és azért dolgoztak, hogy vonják vissza a Barack Obama elnök idején elfogadott intézkedéseket.

A világcég által támogatottak között szerepel a Competitive Enterprise Institute (CEI). Ennek a konzervatív politikai csoportosulásnak meghatározó szerepe volt abban, hogy  a Trump kormány felmondta a párizsi környezetvédelmi egyezményt. A CEI azután is bírálta a Fehér Házat, amiért nem hatálytalanított még több környezetvédelmi rendszabályt. A CEI, amely egyébként kapott támogatást az Amazontól is, ellenezte az internet szabályozását és védte a Google-t republikánusok vádjától, hogy keresője háttérbe szorítja a konzervatívokat. Myron Ebell, a CEI igazgatója évtizedek óta harcol a környezetvédők ellen.

Trump választási győzelme után tagja volt az elnök átmeneti stábjának és neki sikerült rábírnia az elnököt a párizsi egyezményből való kilépésre. Jóllehet már Obama minden fontos intézkedését visszavonta, Ebell szeretné visszavonatni a kormány Környezetvédelmi Hivatalának 2009-es állásfoglalását is, amely kimondta, hogy a széndioxid és az üvegházi gázok veszélyeztetik az amerikaiak egészségét, jólétét.

Szponzora a Google a State Policy Network (SPN) nevű, konzervatív csoportokat egyesítő ernyőszervezetnek is. Az nemrég indított internetes portált, amely az hirdeti, hogy „nincs éghajlati válság, természeti környezetünk javul.” A szervezet egyik tagcsoportja csalással, hisztériával vádolta Greta Thunberget, a fiatal svéd klímavédelmi aktivistát.

Kapott pénzt a Google-tól az American Conservative Union, amely ugyancsak síkraszállt a környezetvédők ellen, akárcsak az Americans for Tax Reform: az utóbbi kritizálta azokat a cégeket, amelyek támogatnak környezetvédelmi akciókat. Szponzorálták a Heritage Alapítványt is: az a Párizsi Egyezményt a „kozmopolita elitek” művének, Obama elnök „romboló öröksége” részének minősítette.

A Google azzal válaszolt a Guardian megállapításaira, hogy a vállalat igen környezettudatosan, évek óta károsanyag-kibocsátás nélkül dolgozik. Együttműködése bizonyos szervezetekkel, mint a CEI, nem jelenti, hogy egyetértenének azok „teljes tevékenységével” és ezzel nem állnak egyedül a szponzoráló vállalkozások között. Bill McKibben, ismert, vezető környezetvédő kijelentette: a Google és társaik lobbiznak adó-kedvezményekért és nekik kedvező rendszabályokért – de soha nem tették a legkisebb erőfeszítést sem azért, hogy segítsék korunk legfontosabb problémájának megoldását.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!