Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A Google jelentős összegekkel támogat az éghajlatváltozást tagadó szervezeteket, miközben azt hirdeti, hogy a környezetvédők oldalán áll.

Több, mint egy tucat olyan amerikai szervezet szerepel a Google által anyagilag szponzoráltak hosszú listáján, amelyek megkérdőjelezték, szükség van-e a klímaváltozás elleni intézkedésekre, kampányoltak a környezetvédelmi törvények ellen és azért dolgoztak, hogy vonják vissza a Barack Obama elnök idején elfogadott intézkedéseket.

A világcég által támogatottak között szerepel a Competitive Enterprise Institute (CEI). Ennek a konzervatív politikai csoportosulásnak meghatározó szerepe volt abban, hogy  a Trump kormány felmondta a párizsi környezetvédelmi egyezményt. A CEI azután is bírálta a Fehér Házat, amiért nem hatálytalanított még több környezetvédelmi rendszabályt. A CEI, amely egyébként kapott támogatást az Amazontól is, ellenezte az internet szabályozását és védte a Google-t republikánusok vádjától, hogy keresője háttérbe szorítja a konzervatívokat. Myron Ebell, a CEI igazgatója évtizedek óta harcol a környezetvédők ellen.

Trump választási győzelme után tagja volt az elnök átmeneti stábjának és neki sikerült rábírnia az elnököt a párizsi egyezményből való kilépésre. Jóllehet már Obama minden fontos intézkedését visszavonta, Ebell szeretné visszavonatni a kormány Környezetvédelmi Hivatalának 2009-es állásfoglalását is, amely kimondta, hogy a széndioxid és az üvegházi gázok veszélyeztetik az amerikaiak egészségét, jólétét.

Szponzora a Google a State Policy Network (SPN) nevű, konzervatív csoportokat egyesítő ernyőszervezetnek is. Az nemrég indított internetes portált, amely az hirdeti, hogy „nincs éghajlati válság, természeti környezetünk javul.” A szervezet egyik tagcsoportja csalással, hisztériával vádolta Greta Thunberget, a fiatal svéd klímavédelmi aktivistát.

Kapott pénzt a Google-tól az American Conservative Union, amely ugyancsak síkraszállt a környezetvédők ellen, akárcsak az Americans for Tax Reform: az utóbbi kritizálta azokat a cégeket, amelyek támogatnak környezetvédelmi akciókat. Szponzorálták a Heritage Alapítványt is: az a Párizsi Egyezményt a „kozmopolita elitek” művének, Obama elnök „romboló öröksége” részének minősítette.

A Google azzal válaszolt a Guardian megállapításaira, hogy a vállalat igen környezettudatosan, évek óta károsanyag-kibocsátás nélkül dolgozik. Együttműködése bizonyos szervezetekkel, mint a CEI, nem jelenti, hogy egyetértenének azok „teljes tevékenységével” és ezzel nem állnak egyedül a szponzoráló vállalkozások között. Bill McKibben, ismert, vezető környezetvédő kijelentette: a Google és társaik lobbiznak adó-kedvezményekért és nekik kedvező rendszabályokért – de soha nem tették a legkisebb erőfeszítést sem azért, hogy segítsék korunk legfontosabb problémájának megoldását.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.