2019. október 11. 16:21
mfor.hu

A Google jelentős összegekkel támogat az éghajlatváltozást tagadó szervezeteket, miközben azt hirdeti, hogy a környezetvédők oldalán áll.

Több, mint egy tucat olyan amerikai szervezet szerepel a Google által anyagilag szponzoráltak hosszú listáján, amelyek megkérdőjelezték, szükség van-e a klímaváltozás elleni intézkedésekre, kampányoltak a környezetvédelmi törvények ellen és azért dolgoztak, hogy vonják vissza a Barack Obama elnök idején elfogadott intézkedéseket.

A világcég által támogatottak között szerepel a Competitive Enterprise Institute (CEI). Ennek a konzervatív politikai csoportosulásnak meghatározó szerepe volt abban, hogy  a Trump kormány felmondta a párizsi környezetvédelmi egyezményt. A CEI azután is bírálta a Fehér Házat, amiért nem hatálytalanított még több környezetvédelmi rendszabályt. A CEI, amely egyébként kapott támogatást az Amazontól is, ellenezte az internet szabályozását és védte a Google-t republikánusok vádjától, hogy keresője háttérbe szorítja a konzervatívokat. Myron Ebell, a CEI igazgatója évtizedek óta harcol a környezetvédők ellen.

Trump választási győzelme után tagja volt az elnök átmeneti stábjának és neki sikerült rábírnia az elnököt a párizsi egyezményből való kilépésre. Jóllehet már Obama minden fontos intézkedését visszavonta, Ebell szeretné visszavonatni a kormány Környezetvédelmi Hivatalának 2009-es állásfoglalását is, amely kimondta, hogy a széndioxid és az üvegházi gázok veszélyeztetik az amerikaiak egészségét, jólétét.

Szponzora a Google a State Policy Network (SPN) nevű, konzervatív csoportokat egyesítő ernyőszervezetnek is. Az nemrég indított internetes portált, amely az hirdeti, hogy „nincs éghajlati válság, természeti környezetünk javul.” A szervezet egyik tagcsoportja csalással, hisztériával vádolta Greta Thunberget, a fiatal svéd klímavédelmi aktivistát.

Kapott pénzt a Google-tól az American Conservative Union, amely ugyancsak síkraszállt a környezetvédők ellen, akárcsak az Americans for Tax Reform: az utóbbi kritizálta azokat a cégeket, amelyek támogatnak környezetvédelmi akciókat. Szponzorálták a Heritage Alapítványt is: az a Párizsi Egyezményt a „kozmopolita elitek” művének, Obama elnök „romboló öröksége” részének minősítette.

A Google azzal válaszolt a Guardian megállapításaira, hogy a vállalat igen környezettudatosan, évek óta károsanyag-kibocsátás nélkül dolgozik. Együttműködése bizonyos szervezetekkel, mint a CEI, nem jelenti, hogy egyetértenének azok „teljes tevékenységével” és ezzel nem állnak egyedül a szponzoráló vállalkozások között. Bill McKibben, ismert, vezető környezetvédő kijelentette: a Google és társaik lobbiznak adó-kedvezményekért és nekik kedvező rendszabályokért – de soha nem tették a legkisebb erőfeszítést sem azért, hogy segítsék korunk legfontosabb problémájának megoldását.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.