6p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Izraelben annyira megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma, hogy a kormány ismét korlátozásokat vezet be. Ez már csak azért is érdekes, mert a zsidó állam a világ egyik legjobban átoltott országa. A problémát járványügyi szempontból főleg az okozza, hogy sokan még mindig elutasítják az oltást. Jó hír viszont, hogy az új áldozatok száma továbbra is alacsony.

A koronavírus elleni korlátozások egy részének újbóli bevezetéséről tárgyalt az izraeli kormány koronavírussal foglalkozó kabinetje tegnapi ülésén.

Megint szigorítanak

A zsidó állam miniszterelnöke, Naftali Bennett – aki a 12 évig regnáló Benjamin Netanjahut váltotta a kormányfői székben idén júniusban – már előzetesen jelezte, hogy ismét szigorításokra van szükség a koronavírus-fertőzöttek számának emelkedése miatt.

Míg a kormány a korábbi üléseken elutasította vagy felpuhította az Egészségügyi Minisztérium erre vonatkozó ajánlásait, most már kezdi megérteni a helyzet komolyságát, mondta az izraeli Haaretznek egy minisztériumi forrás.

Izraelben már dagad a negyedik hullám - de kell-e tőle félni? (Illusztráció. Forrás: Depositphotos)
Izraelben már dagad a negyedik hullám - de kell-e tőle félni? (Illusztráció. Forrás: Depositphotos)

A kiszivárgott hírek szerint a többi közt szigorítani fogják az úgynevezett Zöld Kártyával kapcsolatos szabályokat. (Ez a dokumentum azt bizonyítja, hogy a tulajdonos megkapta a Covid elleni védőoltást, átesett a fertőzésen vagy a közelmúltban negatív tesztet produkált.)

A jövőben a 100 főnél kisebb létszámú eseményeken is csak az vehet részt, akinek van ilyen kártyája. Emellett a boltokba, szupermarketekbe, uszodákba, múzeumokba, könyvtárakba vagy nemzeti parkokba való belépéshez is kell majd ez a dokumentum, sőt, még a 12 éven aluli gyermekeknek is negatív tesztre lesz szükségük ezeken a helyszíneken. (Ők oltást még nem kaphatnak – a szerk.)

  A zárt terekben pedig egységesen kötelező lesz a Zöld Kártya.

A maszkviselési kötelezettséget 100 fősnél nagyobb, kültéri eseményeknél is visszaállítják augusztus 20-tól. Emellett kibővítik a járványügyi szempontból veszélyesnek ítélt országok számát – az ezekből visszatérő utazóknak akkor is karanténba kell majd vonulniuk, ha már beoltották őket.

Mindemellett az MTI szerint az eddiginél jobban ellenőrzik a maszkviselést és az otthoni karantén betartását. A lakosságtól a kézfogás, az ölelések és testi kontaktust mellőzését kérik.

A karantén visszaállításának lehetősége jelenleg nincs napirenden a Miniszterelnöki Iroda korábbi közlése szerint. Az Egészségügyi Minisztérium ugyanakkor már szóba hozta ezt a lehetőséget, a tegnapi ülésen pedig az egészségügyi szakemberek kijelentették,

hogy a jelenlegi járványügyi adatok alapján elkerülhetetlennek tűnik a zárlat bevezetése szeptemberben.

Az emelkedő fertőzöttségi mutatók miatt a kormány eddigi válságkezelését – „Együtt élünk a vírussal” – ismét kezdik beárnyékolni olyan intézkedések, amelyek jelentősen befolyásolják a mindennapi életet, valamint a gazdaságot.

Mit mutatnak a számok?

Ami a konkrét mutatókat illeti,

az új esetek száma június vége óta meredeken emelkedik a korábbi "vírusverzióknál" jóval fertőzőbb Delta variáns miatt: míg májusban-júniusban néhány tucat esetet regisztráltak naponta, augusztus elején már több mint 2500-at a hétnapos átlagot tekintve. (Igaz, ez még mindig jócskán elmarad az év eleji 7-8 ezres számoktól.)

A fertőzésszám megugrása ugyanakkor a halálos esetek számában egyelőre nem vagy csak alig tükröződik.

Az elmúlt hónapokban napi egy-két ember vesztette életét a fertőzéssel összefüggésben heti átlagban – sőt voltak olyan hetek, amikor nem voltak halálos áldozatok –, augusztus elején pedig öten.

A kormány ugyanakkor azzal számol, hogy a következő mintegy három hétben négyszeresére fog nőni a súlyos Covid-esetek száma.

Pedig gyorsan oltottak

A fertőzésszám jelentős növekedése és az újabb korlátozások bevezetése már csak azért is érdekes, mert Izrael világbajnok volt oltásban: itt vakcinálták a leggyorsabban a lakosságot. Ez annak volt köszönhető, hogy a Netanjahu-kormány már relatív korán megállapodott az amerikai Pfizerrel oltóanyag-szállításról.

A problémát – legalábbis járványügyi szempontból – itt is az jelenti, hogy már szinte nincs kit beoltani.

Az emberek egy jelentős része – az izraeli miniszterelnök egymillió ilyen izraeliről beszélt – továbbra sem fogadja el a Covid-vakcinát.

A Delta variáns pedig alapvetően őket veszélyezteti. 

A kormány már szankciókat is kilátásba helyezett velük szemben.

A tudomány egyértelműen és világosan kimondja: az oltások működnek, hatékonyak és biztonságosak. Az oltásokat megtagadók minden izraeli állampolgár egészségét, környezetét és szabadságát veszélyeztetik: a munkavégzéshez, gyermekeink tanulásához, a családok örömünnepeinek megtartásához szükséges szabadságot. Az oltásokat megtagadók mindannyiunknak ártanak, mert ha mindannyian felvesszük az oltást, akkor a szokásos kerékvágásban folytatódhat az életünk

- mondta az izraeli kormányfő korábban.

A szkeptikusok ugyanakkor azzal érvelnek, hogy a Covid-elleni vakcinákat – az egyéb védőoltásokhoz képest – nagyon gyorsan fejlesztették ki, ezért még nincsenek megbízható adatok annak esetleges hosszútávú, káros mellékhatásairól.

Az izraeli lakosságnak mintegy 60 százaléka vette fel az oltást. Egyúttal elkezdődött egy kampány, amely az időseket a harmadik oltás felvételére biztatja.

A jelenlegi ismeretek szerint a Delta ugyan fertőzőbb a korábbi verzióknál, de lényegében nem veszélyesebb, és az oltások is hatékonyak vele szemben.

Több mint négymillió áldozat 

Ami a többi országot illeti, a fertőzöttek számának emelkedését jegyezték fel például Németországban is a Delta variáns miatt, Tokióban pedig, ahol jelenleg is zajlanak az Olimpiai Játékok, minden korábbinál gyorsabb növekedést regisztráltak.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem adatai szerint globálisan eddig 199,5 millió ember fertőződött meg koronavírussal, a halálos áldozatok száma pedig meghaladja a 4,2 milliót.

Európában a legtöbb áldozatot Oroszországban (158 ezer), az Egyesült Királyságban (130 ezer) és Olaszországban (128 ezer) jegyezték fel. A világon a legtöbben az Egyesült Államokban (614 ezer) hunytak el a vírussal összefüggésben.                  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!