2018. november 29. 10:56

A kormány azonban feltételekhez köti a kifizetést.

Portálunk régóta foglalkozik a kórházak, egészségügyi intézmények eladósodásával. Az elmúlt években több Kormányinfón is rákérdeztünk a tájékoztatót vezető miniszternél (Lázár Jánosnál), hogy mit kezd a kormány a minden évben felhalmozódó adóssággal és milyen intézkedésekkel próbálja elérni, hogy ne termelődjön újra a finanszírozási hiány.

Újratermelődik az adósság Újratermelődik az adósság

A válaszok ugyanazok voltak az elmúlt években: egyesével meg fogják vizsgálni a kórházak gazdálkodását, és ahol kiderül, hogy nem a szükségesnél alacsonyabbra beállított források miatt keletkezik adósság, hanem a nem megfelelő gazdálkodás miatt, ott személyi felelősségrevonásra kell majd számítani.

Ilyen intézkedésről azonban nem tudni, a kormány ezek szerint csak fenyetőzött, nem cselekedett. A héten újra szóba hoztuk a kórházak adósságát a Kormányinfón, immár Gulyás Gergely miniszternél érdeklődtünk, idén rendezi-e a kormány a kifizetetlen számlákat.

Olyan hírek jöttek ugyanis a napokban, hogy ezúttal elmaradhat a konszolidáció. Egy ágazati rendezvényen azt közölte hallgatóságával Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója, hogy a kórházi vezetők helyében nem számítana olyan adósságrendezési csomagra, mint amilyen tavaly volt. A Népszava beszámolója szerint ez hidegzuhany volt a teremben ülőknek.

A kérdésünkre adott válasz alapján azonban van remény rá, hogy idén is rendezik a kórházak adósságát.

Mint Gulyás Gergely kérdésünkre elmondta, a kormány kész arra, hogy kifizesse az adósságok egészét, vagy egy részét, de csak akkor, ha az adott intézmény eleget tett a gondos gazdálkodás feltételeinek. Ezt egyesével fogják megvizsgálni és a miniszter személyi következményeket is kilátásba helyezett arra az esetre, ha a közpénzekkel nem a megfelelően gazdálkodtak.

Nagyon ismerős szavak voltak ezek, erre fel is hívtuk a miniszter figyelmét.

"Talán 5 éve járunk már Kormányinfókra, minden évben elhangzik ez a mondat" - jeleztük a miniszternek.

"Ebből látszik, hogy a kormány következetes" - felelte Gulyás Gergely némi malíciával.

A kormány legközelebb a december 12-i ülésén tárgyalja az erről szóló előterjesztést. A miniszter szerint jócskán 10 milliárd forint feletti összegről van szó. A Magyar Államkincstár adatai szerint idén októberig 54,2 milliárd forint adósság keletkezett a kórházaknál, egészségügyi intézményeknél.

Időközben jött a hír, hogy a kormány 55 milliárd forinttal konszolidálja idén a kórházakat. Ezt Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter jelentette be ma. Vagyis a kormány nem várta meg december közepét, hamarabb döntött az adósságok rendezéséről.