2018. június 12. 19:10
mfor.hu

Belső és külső okok is egyszerre szerepet játszanak az adósságemelkedésben Rétvári Bence szerint.

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője írásban érdeklődött arról az emberi erőforrások miniszterénél, hogy miért emelkedett a szokásosnál kétszer nagyobb mértékben, 6 milliárd forinttal a kórházak adóssága. Szerette volna megtudni, mikor rendezik a kórházak adósságállományát, és van-e Kásler Miklósnak bármiféle elképzelése a kórházak finanszírozásának átalakításáról.

A miniszter helyett azonban Rétvári Bence, államtitkár válaszolt, aki az adósság növekedésének hátterében belső és külső okokat is megnevezett.

Íme, a Rétvári által nevesített okok, melyek között a lakosság magasabb elvárásai is szerepet játszanak.

  • A beszállítói és szolgáltatói árak folyamatos emelkedése,
  • a szükséges béremelések,
  • és a lakosság által elvárt magasabb szinten nyújtott szolgáltatások költségvonzata.

Rétvári Bence hozzátette: a kormány és az egészségügyért felelős államtitkárság is folyamatosan arra törekszik, hogy egyszerre javítsa az ágazaton belül dolgozók elégedettségét, megtartsa és javítsa a szakemberellátást, a betegellátást, a nyújtott egészségügyi szolgáltatások színvonalát, de egyszerre javítsa az ágazat működési hatékonyságát is.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A jövőben szeretnék csökkenteni majd a kórházak adminisztratív terheit is, de úgy, hogy mégis pontosabb adatszolgáltatáshoz jusson majd a kormány.

A kórházak finanszírozásának rendezése Lázár János, korábbi miniszter szerint is égető kérdés, az új kormánynak mindenképpen foglalkoznia kell vele. Kollégánk kérdésére egy február eleji Kormányinfón azt mondta: a szakemberhiány és a megemelkedett bérigények is csak termelik az adósságot.

Mint elmondta: van, ahol az okoz dilemmát a kórház vezetésének, hogy annyi pénzért, amennyit a törvény adta keretek közt nyújtani tudnak, nem akad radiológus. Két és félszeres bérért már igen, de ebben az esetben valahogy ki kell gazdálkodni a többletet. Ha nincs más lehetőség, akkor a dologi kiadásokra szánt összegből kell lecsípni annyit, hogy meg tudják fizetni a szakembert.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.