3p

A végső határidő előtti napra sikerült teljesíteni a 33,5 ezer tagú Horizont Magánnyugdíjpénztárnak a 70 százalékos tagdíjfizetési arányt, így 2023-ra fellélegezhet. Ez a kötelezettség szinte évről-évre veszélyt jelent a megmaradt magánnyugdíjpénztáraknak, minden évben izgulhatnak, hogy elég tag teljesíti-e a befizetését a végelszámolás elkerüléséhez.  

Március végéig kellett teljesítenie a Horizont Magánnyugdíjpénztárnak a 70 százalékos tagdíjfizetési arányt, hogy a tagok fellélegezhessenek. A magánnyugdíjpénztárak esetében ugyanis végelszámolást kell indítania a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), ha a tagdíjat fizető tagok aránya 70 százalék alá süllyed. A négy magánnyugdíjpénztár közül a Horizont volt az az egyetlen, amelyiknél sürgősen aktivizálni kellett a tagokat, hogy fizessék be az egyébként csekély, évente mindössze 2400 forintos tagdíjat. A díjfizetés ugyanis március 27-én még csak 66 százalékon állt. 

A Horizont helyzetét az is nehezítette, hogy a hétvégén a külsős szolgáltató partnerénél technikai hiba miatt nem működött bankkártyás befizetés, ez is okozhatta, hogy a szokásosnál alacsonyabb szinten volt a hónap végéhez közeledve a tagdíjarány. A veszélyre és ezért a befizetésre való felhívás megtette a hatását, és a horizontos tagok óriásit hajráztak – írja a Bank360.hu. Ennek eredményeként a végső határidő lejárta előtt egy nappal a nyugdíjpénztár azt közölte, hogy elérték a 70 százalékos határt (délutánra 71 százalékot mutatott a számlálójuk a honlapjukon.) A Horizontnak 33,5 ezer tagja van, és 164,6 milliárd forintot kezel. Tavaly a tagság 78,2 százaléka fizette be végül a tagdíjat, 66,2 százalék pedig működési adományt is adott. 

Óriásit hajráztak a tagok. Fotó: Depositphotos
Óriásit hajráztak a tagok. Fotó: Depositphotos

A további három, még működő magánnyugdíjpénztár közül a Budapest már korábban teljesítette az idei évre az elvárást, a tagok több mint 70 százaléka befizette az egyéves tagdíjat. Az MKB és a Szövetség Magánnyugdíjpénztár általában havonta kéri a tagdíjat, utóbbi intézmény hétfőn közölte, hogy márciusban is teljesült a 70 százalékos arány. Az MKB-ról még nem közölt adatot, de nem jelzett előzetesen befizetési problémát, és az intézmény honlapja szerint jellemzően 75-80 százalék közötti díjfizetés történik minden hónapban. 

Ha az MNB a túl alacsony tagdíjbefizetési arány miatt végelszámolást rendelne el egy nyugdíjpénztárnál, akkor a tagok másik pénztárba átlépve őrizhetnék meg a megtakarításukat. Amennyiben nem lépnének át, akkor az egyéni számlájukon lévő pénz az államhoz kerülne, ők pedig ők pedig az állami nyugdíjrendszerbe, mint egykor mindazok, akik nem tartottak ki a magánnyugdíj-megtakarítások államosítása idején a pénztáruk mellett. A tagok idei befizetési késlekedését és elmaradását az is okozhatta, hogy a nyugdíjpénztárak tavalyi, kiugróan gyenge hozamai miatt sokan halogatták a fizetést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!