<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Esti háborús összefoglalónk az orosz-ukrán háború 197. napjának legfontosabb eseményeiről. 

 • Antony Blinken amerikai külügyminiszter meglepetésszerűen Kijevbe utazott, miközben az Egyesült Államok bejelentette, hogy további, közel 2,7 milliárd dollár értékben katonai támogatást nyújtott Ukrajnának és más, Oroszország által fenyegetett európai országoknak. Blinken az orosz invázió februári kezdete óta másodszor utazott titokban Kijevbe. Ez az összeg kiegészíti a védelmi miniszter, Lloyd Austin bejelentését, miszerint az Egyesült Államok további 675 millió dolláros katonai támogatást nyújt, amely több fegyvert, lőszert és a HIMARS, azaz a precíziós irányítású rakétákhoz szükséges felszerelést tartalmaz, amelyek akár 80 kilométeres távolságra lévő célpontokat is képesek eltalálni.
   
 • Anthony Blinken Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is találkozott látogatásán. Az Associated Press jelentése szerint Blinken úgy fogalmazott, hogy az Oroszországgal folytatott háború „sorsdöntő pillanatban van”, miután sikeresnek bizonyul az ukrán ellentámadás. A jelentés szerint Zelenszkij megköszönte az Egyesült Államok „hatalmas támogatását.”
   
 • Lengyelország is csatlakozik a balti országok azon kezdeményezéséhez, amelyben korlátozzák az Oroszországból érkezők számát - jelentette be a varsói kormány. Litvánia, Lettország és Észtország után Lengyelország szeptember 19-től vezeti be a korlátozást, ezzel tovább szankcionálva Oroszországot.
   
 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megemlékezett a 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet királynőről. Ezt írta a Twitteren: „Mély szomorúsággal értesültünk II Erzsébet királynő haláláról. Az ukrán nép nevében őszinte részvétünket fejezzük ki a királyi családnak, az egész Egyesült Királyságnak és a Nemzetközösségnek e pótolhatatlan veszteség miatt.”
 • Az orosz erők csütörtökön feltehetően rakéta-sorozatvetőkkel nyitottak tüzet a kelet-ukrajnai Harkiv városára, az előzetes adatok szerint két civil életét vesztette és öt megsebesült - közölte Oleh Szinyehubov megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Ihor Terehov harkivi polgármester hozzáfűzte, hogy a város egyik iparnegyedét érte a támadás, találatot kapott egy adminisztrációs épületet. Az orosz erők az elmúlt napban öt rakétacsapást mértek Harkivra, amelyek károkat okoztak egy létfontosságú infrastrukturális létesítményben és termelési létesítményekben.
   
 • Az orosz hadsereg visszaverte az ukrán fegyveres erők arra irányuló kísérletét, hogy körülzárják Balakliját - jelentette ki Vitalij Gancsev, Harkiv megye orosz részről kinevezett katonai-polgári közigazgatásának vezetője csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevízióban. Balaklija térségében az ukrán fegyveres erők kísérletet tettek arra, hogy elfoglalják a várost, hogy gyűrűbe zárják, de csak annyit értek el, hogy egy kicsit meghajlították a védelmi vonalat, majd ismét visszaszorították őket - mondta a tisztségviselő. Az orosz jelentést más nemzetközi források nem erősítették meg.
   
 • Igor Konasenkov altábornagy , az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentésben sem tett említést az északi frontszakaszon kialakult helyzetről, csak annyit, hogy Balaklija közelében sikerült megsemmisíteni egy ukrán lőszerraktárt. A déli, mikolajiv-Krivij Rih-i szakasszal kapcsolatban azt állította, hogy itt a ukrán fegyveres erők az elszenvedett súlyos veszteségeik miatt már második napja nem támadnak. Közölte, hogy az elmúlt nap folyamán ebben az irányban két ukrán harckocsi, hat gyalogsági harcjármű és öt egyéb páncélozott jármű, hét nagykaliberű géppuskával felszerelt kisteherautó, egy Szu-25-ös csatarepülőgép és egy lőszerraktár semmisült meg, valamint több mint 190 katona esett el. Az orosz jelentést más nemzetközi források nem erősítették meg.

(MTI, The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.