<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Megszületett a megállapodás a többhetes tárgyalások végén.

Az európai uniós országok energiaügyi miniszterei megállapodtak a gázárplafonról - közölte hétfőn a Twitteren a cseh elnökség szóvivője, Dmitrij Černikov.

A megállapodásra több hetes tárgyalásokat követően került sor. A Reuters birtokába jutott dokumentumok és a nyilatkozó uniós tisztviselők szerint az európai uniós országok energiaügyi miniszterei megállapodtak abban, hogy az árplafon akkor lép életbe, ha a gáz referenciaára 180 euró/megawattóra szintre emelkedik, és három napon át ezen a szinten marad.

A felső korlát február 15-től léphet életbe, és kezdetben nem vonatkozik a tőzsdén kívüli kereskedésre - áll a dokumentumban.

Tisztviselők azt is elárulták, hogy a korábban ódzkodó Németország végül megszavazta a gázárplafonról szóló európai uniós megállapodást, annak ellenére, hogy aggályait fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ez milyen hatással lesz Európa esélyeire az árversenyben a globális piacokon.

A magyar álláspont

Szijjártó Péter ma korábban egy sajtótájékoztatót is tartott, ahol ismertette a magyar álláspontot is. A külgazdasági és külügyminiszter miniszter többek közt elmondta, hogy

Ahelyett, hogy az Európai Unió értelmes kérdésekkel, új energiaforrások keresésével, az infrastruktúra fejlesztésével foglalkozott volna, az elmúlt hónapok a gázársapka körüli szerencsétlenkedéssel mentek el.

Végül hozzátette:

akárhány szavazási kör lesz a mai nap folyamán, Magyarország nemmel fog szavazni. Vezetékeket kell építeni meg LNG-kikötőket kell építeni, új forrásokat kell keresni, nem szerencsétlenkedni az ársapkával.

Szijjártó Péter teljes nyilatkozata megtalálható korábbi cikkünkben:

(Reuters)