2p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tartósan megváltoztathatja a magas infláció a magyar vásárlók fogyasztói szokásait, aminek az áruházak saját márkás termékei lehetnek a nyertesei. 

Korábban az volt fő szempont az áruházak esetén, hogy lehetőleg a közelben legyenek és egy helyen mindent megkapjon a vevő. Ma már kizárólag az árak számítanak – mondta Heiszler Gabriella, a Spar elnök-ügyvezetője a közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásában Azénpénzem.hu beszámolója szerint.

A mennyiségi kedvezmény sem működik: kevesebbet vásárolnak az emberek és az olcsóbb áruk keresik. A Sparnál az árbevétel 25 százalékáról 33 százalékra nőtt a saját márkás termékekből származó bevétel aránya, ami rosszul érintheti a nagyobb élelmiszer-termelőket. A fogyasztói szokások változása a szakember szerint tartós lehet. A vevők ugyanis rájöhettek, hogy az olcsóbb saját márkás termékek jó minőségűek.

Tejes fordulat

A Spar vezetője arról is beszélt, hogy az árstopok sokba kerültek a szektornak. Például az 1,5 százalékos UHT tej 2021-ben az eladások 70 százalékát adta, ami 2022-ben 26 százalékra csökkent. Az árbefagyasztás ugyanis a 2,8-as tejre vonatkozott, aminek eladása közel megnégyszereződött, így átvette egykor olcsóbb társa helyét.

Csak az ár számít. Fotó: Depositphotos
Csak az ár számít. Fotó: Depositphotos
Annak ellenére, hogy az elmúlt évek arról szóltak, hogy miként lehet támogatni a magyar áruházláncokat – például nem fizetnek „extraprofitadót” és nem kell adatokat szolgáltatniuk az árfigyelőbe –, jócskán vesztettek piaci súlyukból. A diszkontok közben majdnem megduplázták részesedésüket a Spar vezetője szerint. 

Heiszler Gabriella közölte továbbá, hogy a hazai árak jelentős emelkedését jórészt az állami beavatkozás és a beszállítók okozták, a nagy láncokat folyamatosan ellenőrzik a hatóságok. Jelenleg a Spar ellen 1600 fogyasztóvédelmi eljárás folyik, amin 8 jogász dolgozik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!