2019. november 12. 18:22

Az előzetes jelzéseknek megfelelően a kormány benyújtotta a járulékok összevonását kezdeményező törvényjavaslatát. 

Kedden kora este számos törvénymódosító javaslat jelent meg a parlament honlapján - köztük a versenyképességet erősítő intézkedéseket magukban foglalók is. Az egyik javaslat szerint a kormány az egyszerűsítés jegyében összevonná a bruttó bérből levonásra kerülő járulékokat. Jelenleg a 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett a dolgozó bruttójából

  • 10 százalékos nyugdíjjárulékot, 
  • 7 százalékos egészségbiztosítási járulékot
  • és 1,5 százalékos munkaerő-piaci járulékot vonnak le. 

A kormány 2020. július 1-től ezeket vonná össze társadalombiztosítási járulék néven, a mértéke pedig a jelenlegiek összege, vagyis 18,5 százalék lesz. 

Az összevonás miatt megváltozik az egyes társadalombiztosítási alapok részesedése is. Eddig ugyanis egyértelmű volt, hogy a befizetett nyugdíjjárulék a Nyugdíjbiztosítási Alap bevétele lesz, az egészségbiztosítási pedig az Egészségbiztosítási Alapé. Az összevonás után a járulékból az adóhatóság 54 százalékot fog a Nyugdíjbiztosítási Alapba utalni, 37,9 százalékot az Egészségbiztosítási Alapnak, a maradék 8,1 százalékot pedig a Nemzeti Foglalkoztatási Alap kapja meg munkaerőpiaci járulék címén. 

A járulékok összevonása az új gazdaságvédelmi és versenyképességet javító akcióterv részét képezik. A többi intézkedésről ebben a cikkünkben olvashat.

Mint arra a Pénzügyminisztérium is felhívta a figyelmet a közleményében, az összevonás a családi kedvezmények érvényesítését is érinti. Akiknek ugyanis kevés volt a bruttó bére és kevesebb szja-t fizetett volna, mint amennyi családi kedvezményre jogosult, a fennmaradó összeget a nyugdíj- és az egészségbiztosítási járulék terhére is érvényesíthette. Viszont még így is voltak olyan érintettek, akiknek nem érvényesített kedvezménye maradt. A jövőben azt is - lényegében a jelenleg még létező munkaerő-piaci járulék terhére - érvényesíthetik. 

Az összevonás másik előnye, hogy a mezőgazdasági őstermelők és a megbízási jogviszonyban dolgozók is jogosultságot szereznek a munkaerő-piaci ellátásokra. 

A javaslat szerint enyhülnek a vállalkozókra vonatkozó minimum-járulékszabályok is. Jelenleg az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot minimum a minimálbér másfélszerese után kell megfizetni. A járulékok egységesítését követően a minimálbér lesz a vetítési alap. Ezzel a PM szerint 7,5 milliárdot spórolhatnak az érintettek. 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.