TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az előzetes jelzéseknek megfelelően a kormány benyújtotta a járulékok összevonását kezdeményező törvényjavaslatát. 

Kedden kora este számos törvénymódosító javaslat jelent meg a parlament honlapján - köztük a versenyképességet erősítő intézkedéseket magukban foglalók is. Az egyik javaslat szerint a kormány az egyszerűsítés jegyében összevonná a bruttó bérből levonásra kerülő járulékokat. Jelenleg a 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett a dolgozó bruttójából

  • 10 százalékos nyugdíjjárulékot, 
  • 7 százalékos egészségbiztosítási járulékot
  • és 1,5 százalékos munkaerő-piaci járulékot vonnak le. 

A kormány 2020. július 1-től ezeket vonná össze társadalombiztosítási járulék néven, a mértéke pedig a jelenlegiek összege, vagyis 18,5 százalék lesz. 

Az összevonás miatt megváltozik az egyes társadalombiztosítási alapok részesedése is. Eddig ugyanis egyértelmű volt, hogy a befizetett nyugdíjjárulék a Nyugdíjbiztosítási Alap bevétele lesz, az egészségbiztosítási pedig az Egészségbiztosítási Alapé. Az összevonás után a járulékból az adóhatóság 54 százalékot fog a Nyugdíjbiztosítási Alapba utalni, 37,9 százalékot az Egészségbiztosítási Alapnak, a maradék 8,1 százalékot pedig a Nemzeti Foglalkoztatási Alap kapja meg munkaerőpiaci járulék címén. 

A járulékok összevonása az új gazdaságvédelmi és versenyképességet javító akcióterv részét képezik. A többi intézkedésről ebben a cikkünkben olvashat.

Mint arra a Pénzügyminisztérium is felhívta a figyelmet a közleményében, az összevonás a családi kedvezmények érvényesítését is érinti. Akiknek ugyanis kevés volt a bruttó bére és kevesebb szja-t fizetett volna, mint amennyi családi kedvezményre jogosult, a fennmaradó összeget a nyugdíj- és az egészségbiztosítási járulék terhére is érvényesíthette. Viszont még így is voltak olyan érintettek, akiknek nem érvényesített kedvezménye maradt. A jövőben azt is - lényegében a jelenleg még létező munkaerő-piaci járulék terhére - érvényesíthetik. 

Az összevonás másik előnye, hogy a mezőgazdasági őstermelők és a megbízási jogviszonyban dolgozók is jogosultságot szereznek a munkaerő-piaci ellátásokra. 

A javaslat szerint enyhülnek a vállalkozókra vonatkozó minimum-járulékszabályok is. Jelenleg az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot minimum a minimálbér másfélszerese után kell megfizetni. A járulékok egységesítését követően a minimálbér lesz a vetítési alap. Ezzel a PM szerint 7,5 milliárdot spórolhatnak az érintettek. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.