<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között az uniós digitális Covid-igazolványról csütörtök este. A nyugati vakcinákat biztosan elfogadják, a WHO által már elfogadott Sinopharmra is nagyobb esély van - de erről és a Szputnyikról minden tagállam maga dönthet.

Háromféle igazolvány érkezik

Az EP sajtóközleményéből kiderül: A Parlament és a Tanács tárgyalói csütörtökön politikai megállapodást kötöttek a járvány idején az Unión belül szabad mozgást biztosító uniós digitális Covid-igazolványról.

Az igazolvány papír alapon vagy digitálisan lesz elérhető. Három eltérő igazolványtípusról van szó: az egyik igazolja, hogy tulajdonosát beoltották a koronavírus ellen, a másik, hogy nemrég készült negatív teszteredménnyel rendelkezik, a harmadik pedig azt, hogy már felgyógyult egy fertőzésből.

Közös uniós szabályrendszer teszi majd lehetővé, hogy az egyik tagállamban kiadott igazolványt másik uniós országban is elfogadják.

Csak a EMA által elfogadott vakcinákat kötelező elfogadni

A tagállamoknak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett oltóanyaggal (jelenleg ezek a Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca és Janssen vakcinák) elvégzett védőoltásokról szóló igazolásokat kell elfogadniuk. Az egyes tagállamok dönthetik el, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogadnak-e, amelyet egy másik tagállam saját eljárásban engedélyezett vagy amely szerepel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján (ilyen például a Sinopharm vakcina).

A WHO listája itt található - ezen a Magyarországon széles körben alkalmazott Szputnyik V mellett az szerepel, hogy további adatokat várnak, és nincs várható döntési dátum sem megadva, így a pusztán az EMA vagy legfeljebb a WHO-lista alapján vakcinákat elfogadó országokba utazva tesztre lehet szüksége a Szputnyikkal beoltott magyaroknak. 

A megfizethető és elérhető tesztelés biztosítása érdekében egyébként az Európai Bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy az Unió Szükséghelyzeti Támogatási Eszközéből legalább 100 millió eurót a SARS-Co V-2 fertőzést érzékelő tesztek megvásárlására költ. Ezeket a teszteket csak a koronavírus-igazolvány kiállításához lehet felhasználni.

Július 1-jén jöhet az igazolvány

Az ideiglenes megállapodás jóváhagyásáról először május 26-án az Állampolgári Jogi Bizottság, majd a a júniusi plenáris ülésen (június 7-10.) a teljes Parlament szavaz. A tagállami minisztereket tömörítő Tanács ezután hozza meg a végleges döntést. Az Állampolgári Jogi Bizottság vezetője szerint az igazolvány július elsejétől lesz elérhető.

Magyarország egyébként folyamatosan tárgyal a magyar vakcinaigazolvány elfogadásáról, eddig az alábbi országokkal született kétoldalú megállapodás:

  • Horvátország
  • Törökország
  • Csehország
  • Bahrein
  • Észak-Macedónia
  • Montenegró
  • Szerbia
  • Szlovénia
  • Mongólia
  • Georgia

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.