2p

A szokásos év eleji minimálbér-emelés egy hónappal korábban érkezik. De mit jelent mindez a cégek számára?

A 24.hu cikkében emlékeztet, hogy a decemberi 15 százalékos minimálbér-emelés azt jelenti, hogy aki eddig minimálbért (bruttó 232 ezer forintot) kapott, annak decemberre már legalább bruttó 266 800 forintot (nettó 177 422 forintot) kell fizetni, amit januárban fog először megkapni. Ez az elmúlt évekhez képest változást jelent, hiszen a dolgozók jellemzően februárban szokták megkapni a megemelt bért először – a portál arról kérdezte a szakszervezeteket, hogy mekkora terhet jelent majd mindez a cégeknek. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke, Zlati Róbert a lap kérdésére így fogalmazott

Okozhat átmeneti zavart a legkisebb bérek decemberi emelése, de az emelés mindig hoz megoldandó problémákat, és bízom benne, hogy ezeket most is lehet kezelni. Ehhez együtt kell működniük a munkáltatóknak és a szakszervezeteknek.

Mit hoz a cégeknél a béremelés? Fotó: Depositphotos
Mit hoz a cégeknél a béremelés? Fotó: Depositphotos

Nem lesz tömeges ellehetetlenülés

Kisebb-nagyobb gondot okozhat a vállalkozásoknál a legkisebb bérek előrehozott, decemberi emelése, de ettől az intézkedéstől cégek tömeges ellehetetlenülésére nem számítunk

- mondta a 24.hu kérdésére a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Perlusz László emlékeztetett, a VOSZ tagsága első körben nem támogatta a decemberi minimálbér-emelést. Ők – ahogy a többi munkaadói és munkavállalói érdekképviselet is – azt szerették volna, ha a legkisebb keresetűek decemberben adó- és járulékmentesen kaphattak volna 100 ezer forint kompenzációt a munkáltatóktól az infláció ellensúlyozására, nem kötelező jelleggel.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!