6p

Bár a kormány esküszik rá, hogy Magyarországról nem szokás gazdasági okokból kivándorolni, a számok azt mutatják, hogy rengetegen próbálnak szerencsét más országokban. Megvizsgáltunk három olyan országot, amelyekben rendszeresen kezdenek új életet magyarok tízezrei: hol lehet a legjobban megélni?

A brit statisztikai hivatal, az ONS 2022 őszén publikált adatai szerint a nem legálisan kinn tartózkodók mellett nagyjából 170 ezer magyar állampolgár folyamodott azért a letelepedési engedélyért, ami az országban dolgozó EU-s állampolgárok eddigi státuszát volt hivatott megőrizni – ezzel a szigetország így is a hazai kivándorlók egyik fellegvára maradt.

Ahhoz, hogy megtudjuk, mégis melyik országba kivándorló honfitársaink számíthatnak a legjobb megélhetési lehetőségekre, a brit viszonyokat két másik rendkívül népszerű célországgal, a közel 100 ezer magyar kivándorlót befogadó Ausztriával, és a több mint 200 ezer hazánkfiát befogadó Németországgal hasonlítottuk össze több kategóriában is.

Merre induljanak a kivándorló magyarok? Fotó: Depositphotos
Merre induljanak a kivándorló magyarok? Fotó: Depositphotos

Átlagbér, minimálbér

Az OECD 2022-es béradatai alapján az Egyesült Királyságban az átlagbér 53 985 dollárnak megfelelő összeg, azaz nagyjából 18,4 millió forint volt éves szinten. Németországban valamivel magasabb volt ez az összeg, 58 940 dollár (20,1 millió forint), míg a legjobb átlagbéreket Ausztriában regisztrálták, itt 63 802 dollárnak megfelelő volt az éves adat.

Gazdasági erő

Az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritás alapján az Egyesült Királyságban 54 795 dollár, Németországban 63 816 dollár, míg Ausztriában 66 984 dollár volt – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal által közölt, a World Economic Outlook számain alapuló statisztikából.

A vásárlóerő-paritáson mért GDP a folyóáras GDP korrigált mutatója, amely az árszerkezetben levő különbségeket „kezeli”, így adott időpontban összehasonlíthatóvá teszi a volumeneket. A vásárlóerő-paritáson mért GDP adatot az életszínvonal egyik mérőszámaként szokták emlegetni, így a magas osztrák érték alapján az rajzolódik ki, hogy nyugati szomszédunk jól teljesít a másik vizsgált országokhoz képest is. 

Hol a legdrágább a vásárlás?

Bár a legerősebbnek az osztrák gazdaság tűnik, az Eurostat adatai azt mutatják, hogy a legmagasabb árakkal a boltokban a britek találkozhatnak, hiszen az árszínvonal az uniós átlagnál 30,2 százalékkal volt magasabb 2022-ben, szemben a németországi 8,9 százalékkal, és az osztrák 10 százalékkal. Ennek alapján úgy tűnik, hogy az Ausztriában élő, és az átlagbért megkereső magyarok ezen a téren feltehetően jobban boldogultak, mint a máshol letelepedők.

Az OECD inflációs adatait elnézve a 2022-es évre a fogyasztói árak a legkevésbé Németországban ugrottak meg, itt 6,9 százalék volt az éves áremelkedés mértéke, míg a brit fogyasztói árak 7,9 százalékkal nőttek – igaz, itt, ahogy a fentebbi statisztika is mutatja, a bázis eleve magasabb volt. Ausztriában 8,9 százalékos inflációt mértek éves szinten.

Hol a legdrágább a mindennapi megélhetés?

A Numbeo adatösszehasonlító portál felhasználói jelentéseken alapuló statisztikája alapján napjainkban az Egyesült Királyságban egy négy fős család átlagos havi megélhetése a bérleti díjak fizetése nélkül 2500 font (1,11 millió forint) körül alakult havonta, ezzel szemben Németországban ugyanez az összeg nagyjából 3100 euró (1,21 millió forint) volt. A legdrágább összességében a megélhetés a portál adatai alapján Ausztriában volt, ahol ugyanez a család nagyjából 3300 euróból (1,26 millió forint) tudott volna megélni.

A megélhetési költségek Ausztriában összességében 13 százalékkal voltak magasabbak, mint Nagy-Britanniában, és 5,4 százalékkal, mint Németországban. Ha ehhez hozzávetjük azt, hogy

az átlagfizetések Ausztriában 18 százalékkal haladták meg a brit, és 8,2 százalékkal a német átlagot, mindez arra utal, hogy aránylag az ausztriai lakosoknak kellett a fizetésük aránylag legkisebb hányadát a mindennapi megélhetésre fordítani – azaz ők élnek a legjobban ezen a téren.

Laptársunk, a Privátbankár.hu legújabb sorozatában az európai lakhatási költségekkel foglalkozik, amelyek nagyban befolyásolják a kivándorló magyarok országválasztását is. A németországi lakhatási költségekről szóló cikket itt tudja elolvasni. 

Mi a helyzet a nagyvárosokban?

A relokációs szolgáltatásokkal foglalkozó ECA kifejezetten a kivándoroltak szempontjából rangsorolta a világ nagyvárosait, köztük a három vizsgált ország fővárosát is. Az egyebek mellett vásárlói kosár, megélhetési költségek, és bérleti díjak alapján London Európa második legdrágább városa lett a kivándorlók számára a svájci Genf mögött, míg Bécsnek a 12., Berlinnek pedig a 19. hely jutott.

Szegénységi mutatók

A megélhetési adatok tehát azt mutatják, hogy a legjobban Ausztriában tudnak boldogulni azok a kivándoroltak, akik megkeresik az ország átlagbérét, de mi a helyzet azokkal, akiknek ez nem sikerül? A Brexit óta az Eurostat már nem vezeti a szigetország szegénységi statisztikáit, azonban ennek ellenére is ismerjük ezeket, hiszen a munkaügyi minisztérium megmutatta a számokat a képviselőházban – a lakhatási költségek kiegyenlítése előtt 11 millióan voltak azok, akik bevételei nem érték el a mediánbér 60 százalékában meghatározott szegénységi küszöböt. Ez a 2022-ben felvett adatok szerint a lakosság 17 százalékát jelentette.

Ausztriában és Németországban az ugyanezen időszakra vonatkozó szegénységi adatok az uniós statisztikai hivatal számai szerint 14,7, illetve 14,5 százalékon alakultak, ami számszerűsítve 1,3, illetve 12 millió embert jelentett.

Ausztria felé billen a mérleg

A gazdasági mutatókat elnézve tehát úgy tűnik, hogy Ausztria felé a billen a mérleg nyelve, és a kedvelt kivándorlási célpontok közül ez tűnik a legbiztosabb megélhetést biztosító országnak. Ráadásul Ausztriának a másik két államhoz képest van még egy különleges adottsága is, hiszen földrajzi közelség miatt sok olyan magyar, aki nyugati szomszédunknál próbálna szerencsét, megteheti, hogy a határ hazai oldalán telepszik le, ám a munkavállalásért mégis átkirándul, ezzel kihasználva a jobb fizetéseket – a magasabb megélhetési költségek nélkül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!