Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Nincs kőbe vésve, hogy április közepéig kell befizetni az első részletet: ha fellebbez a tulajdonos, akkor módosul a határidő. 

A napokban kapják meg a határozatot a gépjárműtulajdonosok az idén fizetendő adójukról. A korábbi évektől eltérően már nem a helyileg illetékes önkormányzat küldi a tájékoztatást, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mégpedig az ügyfélkapun keresztül.

Érkeznek az értesítők a több tízezres adókötelezettségrőlÉrkeznek az értesítők a több tízezres adókötelezettségről

A határozat első felében rögzítik az éves fizetendő adó összegét, valamint azt, hogy a hivatal kit tekint adózónak: a tulajdonost, illetve üzembentartót. Felhívják továbbá a figyelmet arra, hogy az adó befizetésekor mindig fel kell tüntetni az adószámot vagy az adóazonosító jelet (előbbit a cégek, utóbbit a magánszemélyek esetében). A gépjárműadót a 10032000-01079160 számú bevételi számlára kell megfizetni.

Fontos, hogy idén az első részletet - a gépjárműadót ugyanis két részletben kell fizetni - április 15-ig kell teljesíteni. Eddig március közepe volt a határidő, de tekintettel arra, hogy az adózás adminisztrációjának átalakításáról - vagyis a feladat áttelepítéséről az önkormányzatoktól a központi adóhatósághoz - tavaly az év vége felé született döntés, egy hónappal kitolták a befizetés határidejét.

Azonban még ez sincs kőbe vésve: amennyiben az adózó vitatja a NAV határozatában megjelölt összeget, akkor fellebbezhet, így viszont csak a határozat véglegessé válásától számított 15 napon belül kell rendezni az adót!

Figyelni kell arra, hogy 15 nap áll rendelkezésre a fellebbezés benyújtására az adóhatósági közlésétől számítva. A fellebbezés címzettjeként a NAV Fellebbviteli Igazgatóságát kell megjelölni, de azt az illetékes NAV-igazgatósághoz kell benyújtani..

A fellebbezés természetesen illetékköteles. A fellebbezési illeték összege a fellebbezéssel érintett vagy vitatott összeg minden megkezdett 10 000 forintja után 400 forint, de legalább 5 000 forint, és legfeljebb 500 000 forint lehet, melyet a NAV Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-01076064 számú NAV Eljárási illetékhez kapcsolódó befizetések bevételi számlára kell megfizetni. Az illeték megfizetése a fellebbezés benyújtásakor esedékes, azt a fellebbezés benyújtásával egyidejűleg kell teljesíteni. Amennyiben azonban a teljes személyes illetékmentesség feltételei fennállnak, fellebbezési illeték fizetési kötelezettség nem terheli.

Amennyiben véglegessé válik a határozat, de határidőre nem fizetik be az adót az autótulajdonosok, akkor késedelmi pótlékot számít fel az adóhatóság. Ennek mértéke "minden naptári nap után a késedelem, illetve az esedékesség előtti igénybevétel (felszámítás) időpontjában érvényes jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékének 365-öd része". Erre külön bevételi számla áll rendelkezésre (10032000-01076985).

Továbbra is figyelni kell arra, hogy amennyiben a tartozás meghaladja az egy évi adótételt, a NAV kezdeményezheti a gépjármű kivonását a forgalomból!

Abban nincs változás, hogy a második részletet szeptember 15-ig kell befizetni. A jövő évtől pedig visszaáll a régi rend, tehát március és széptember 15. lesz a részletek befizetési határideje.

Egy szó erejéig visszatérve az adózás átalakítására: nem csak a feladatok, de a pénz is az államhoz kerül, amit a tulajdonosok befizetnek gépjárműadóként. Tavaly ilyenkor még a helyi adóhatóságok szedték be ezt az adót, majd 40 százalékot megtartva a maradék összeget átutalták a központi költségvetésbe. Azonban a járványhelyzet miatt a kormány módosított ezen a renden, és a gépjárműadót teljes egészében a központi büdzsébe rendelte 2020 során. Majd az év végén, mint jeleztük, az adminisztrációt is áthelyezte a NAV-hoz. Ezáltal az önkormányzatoknak 2021-től kezdődően csak azokkal a gépjárműadós ügyekkel kell foglalkozniuk, amelyek még a korábbi évekre nyúlnak vissza.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.