<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Több mint 170 ezer céget érintő, 1,8 milliárd zlotyt (mintegy 144 milliárd forintot) érő támogatásokat jelentett be kedden Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a koronavírus-járvány lassítása érdekében hozott korlátozások által érintett vállalkozók számára.

A járvány őszi hulláma miatti korlátozások eddig elsősorban a vendéglátóipart, az edzőtermeket, a vásárokon működő kisboltosokat érintette - mutatott rá Morawiecki, közölve: ezen vállalkozásokat novembertől újból mentesítik a társadalombiztosítás járulékainak befizetése alól. Ezen kívül a munkahelyek megóvása érdekében bértámogatást folyósítanak nekik az állami költségvetésből, 5 ezer zloty (csaknem 400 ezer forint) egyszeri támogatást nyújtanak a nehéz pénzügyi helyzetbe került kiscégeknek, a kisboltosokat pedig 2021-ben felmentik a vásári illeték befizetése alól.

Varsó belvárosában is sok vendéglátóhely került veszélybe (forrás: pixabay.com)Varsó belvárosában is sok vendéglátóhely került veszélybe (forrás: pixabay.com)

A támogatásra azok a vállalkozók lesznek jogosultak, akiknek a jövedelme az adott hónapban 40 százalékkal alacsonyabb lesz az előző év azonos időszakához képest. Jadwiga Emilewicz volt kormányfőhelyettes, fejlesztési miniszter pénteken azt közölte, hogy a járvány miatt elrendelt tavaszi zárlat alatt 150 milliárd zlotyt (11,9 ezer milliárd forint) érő támogatást nyújtottak a vállakozóknak.

Lengyelországban a járvány miatt október közepén felfüggesztették az edzőtermek és az uszodák működését, hétfőtől két hétre bezárnak az éttermek, amelyek kizárólag elvitelre készíthetnek ételeket.

Keddre a mintegy 38 millió lakosú Lengyelországban egy nap alatt 16 300 új fertőzöttet regisztráltak, többet, mint eddig bármikor a járvány kitörése óta, 132-an elhunytak, közülük 117-nek a Covid-19 mellett valamilyen krónikus alapbetegsége volt. Egy nap alatt több mint ezerrel, 13 291-re nőtt a koronavírus-fertőzéssel kórházakban kezeltek száma, 1078 beteg van lélegeztetőgépen.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.