3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A felcsúti milliárdos érdekeltségébe tartozó Hunguest szállodaláncnak tavaly az áremelések miatt is szépen megugrottak a bevételei, ellenben a rezsi és az infláció a kiadási oldalt nagyon megdobta. A Balatoni kempingek viszont remekül muzsikáltak.

Főleg az infláció és a rezsiárak miatt lett veszteséges 2022-ben a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest szállodalánc - derül ki a Hunguest Hotels Zrt.beszámolójából. Az Opus Global cégcsoporthoz tartozó szállodalánc a turisztikai szempontból nagyon gyenge 2021-ben még 96 millió forintos nyereséggel tudott zárni, 2022-ben viszont rekordközelben teljesített a magyar turizmus, ellenben a Hunguest 3,4 millió forintos veszteséggel zárt.

Az energiaárak jelentős emelkedése miatt extra költségtöbblet generálódott, melyet takarékos energiafelhasználással, energiatakarékos fogyasztók beállításával sikerült részben kompenzálni. Az élelmi nyersanyagok esetében is szignifikáns drágulás valósult meg, melyet az üzemeltetési folyamatok racionalizálásával kompenzáltunk. A jelentős inflációs költségtöbblet negatív hatását a hatékonyság növelése mellett részben áremeléssel is sikerült ellensúlyozni

- olvasható a beszámolóban.

Kicsit nehéz volt követni, hogy éppen a Hunguest-szállodák közül melyik van nyitva, mert részben a Kisfaludy-pályázatokon elnyert állami támogatásokból javában zajlottak a felújítások, hol teljes, hol részleges zárás mellett. Ennek ellenére és az áremelések miatt a szállodacég bevételei szépen megugrottak 2021-hez képest: 14 milliárd forintról 26,5 milliárd forintra. Ebből 10,3 milliárd forint volt a szállásdíj, míg 9,2 milliárd forint az éttermi vendéglátásból származó bevétel (a többi egyéb bevétel).

Drága volt a rezsi. Fotó: Depositphotos
Drága volt a rezsi. Fotó: Depositphotos

A kiadási oldal viszont nagyon megszaladt. Az anyagjellegű ráfordítások a 2021-es 6,5 milliárd forintról 14,3 milliárd forintra gyarapodtak. Ennek hátterében áll részben az infláció: az anyagköltség (élelmiszer, energia) 2,8 milliárd forintról 8,2 milliárd forintra hízott. Mészáros Lőrinc szállodalánca a bérekre is többet költött: 2021-ben erre 5 milliárd forint ment el, tavaly viszont már 7,8 milliárd forintot vittek haza a dolgozók.

A Balatontourist csoport tagjai pár éve közvetlenül a Hunguest Hotels Zrt. leányvállalatai lettek. A Balatontourist Idegenforgalmi (BI) Kft. eredményére nem lehet panasz: a bevétele a 2021-es 487,1 millió forintról 631,1 millió forintra nőtt, míg a profit 67 millió forintról 112 millió forintra gyarapodott. A Balatontourist Camping (BC) Kft. is szépen teljesített: a forgalom duplázódott: 550 millió forintról 1,2 milliárd fointra, a nyereség is szép: 88,7 millió forintról 215 millió forintra ugrott. Ennek oka pedig a következő:

A társaságba 2022. április 30-án beolvadt a Balatontourist Füred Club Camping Kft.  2022. május 1-től a Balatontourist Camping Kft üzemelteti az ország legnagyobb kempingjét, a balatonfüredi Füred Kempinget. Az eredménykimutatás bevételi és ráfordítás adatai jelentősen megemelkedtek. 

Tehát a füredi kemping hozott nagyon sokat a konyhára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!