<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Június 30-án lejár ugyanis a koronavírus-járvány tavaly márciusi berobbanásakor a lakossági és a vállalati hitelekkel rendelkezőknek egyaránt eredetileg 2020 végéig biztosított, majd hat hónappal meghosszabbított fizetési könnyítés. Erre is kitért munkatársunk a Trend FM ma reggeli műsorában, no meg arra is, mit hozott Joe Biden elnöki periódusának első száz napja.

Csabai Károly, az Mfor.hu és a Privátbankár.hu felelős szerkesztője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában beszélt külföldi és hazai gazdasági aktualitásokról.

Inkább szimbolikus jelentősége van annak, hogy szokás megvonni egy-egy új állam-, illetve kormányfő első száz napjának mérlegét. Joe Biden a múlt héten érkezett el ehhez a határnaphoz, nem is maradtak el az értékelések. Ezek veleje, hogy az újdonsült amerikai elnök inkább felemásan teljesített. Míg gazdasági fronton ötödik (sőt, helyesebb úgy fogalmazni, hogy hatodik) sebességi fokozatba kapcsolt, csak Franklin Delano Roosevelt 1929-33-as nagy világválság utáni New Deal-jéhez fogható mértékű csomagokat meghirdetve, élénkítési, helyreállítási szándékkal, addig a bel- és külpolitikai hadszíntéren már korántsem szerepelt ilyen fényesen.

Idehaza azonban most vélhetően sokakat inkább az foglalkoztat, mi lesz a hiteltörlesztési moratóriummal. Bár a 2020. március 18. éjfél előtt felvett banki adósságokra eredetileg 2020. december 31-éig érvényes, majd hat hónappal meghosszabbított fizetési szüneltetés 2021. június 30-áig tart, már most, közel két hónappal a határidő lejárta előtt elindult a találgatás, lesz-e hosszabbítás? Pro és kontra érvek egyaránt szólnak mellette, illetve ellene. A Magyar Nemzeti Bank jelzései alapján az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy lesz egy harmadik szakasza is a moratóriumnak, de az már nem mindenkire, hanem a leginkább rászoruló lakossági és vállalati érintettekre vonatkozhat majd. A végső döntést azonban az Orbán-kabinetnek kell meghoznia, illetve javasolnia a kétharmados kormánytöbbségű parlamentnek. 

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.