TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. november 7. 17:35
mfor.hu

Törökország stratégiai partnere Magyarországnak a biztonság és a migráció kérdésében is - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel Budapesten.

Orbán Viktor a Várkert Bazárban tartott közös nemzetközi sajtótájékoztatón az MTI szerint azt mondta: a magyar külpolitikai gondolkodás abból indul ki, hogy Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európába irányuló migrációt.

Elismerés a törököknek

Így a budapesti megbeszélésen is áttekintették az ezzel összefüggő kérdéseket, és Magyarország elismerését fejezte ki Törökországnak, amely csak az idén 350 ezer illegális határátlépőt tartóztatott fel eddig - közölte a kormányfő.

Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan a Karmelita kolostor előtt.  (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán) Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan a Karmelita kolostor előtt. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Szerinte ha Törökország ezt nem tette volna, ezek az emberek már mind itt lennének, Magyarország déli határának környékén.

2021-ben jöhet a gáz a Török Áramlaton

A magyar-török gazdasági együttműködésre kitérve Orbán Viktor közölte: jelenleg 3,1-3,2 milliárd euró körül van a két ország közötti kereskedelmi forgalom, amelyet 6 milliárd euróra szeretnének növelni.

Az energetikában ugyancsak stratégiai partnere Törökország Magyarországnak, amelynek az energetikai szuverenitáshoz szüksége van az Ankarával való együttműködésre is - fejtette ki. Jó hírnek nevezte, hogy hamarosan létrejön az a vezeték, amelyen keresztül Törökországból gáz érkezhet majd Közép-Európába. Úgy számolnak - tette hozzá -, hogy Magyarországra 2021 végére jöhet gáz ezen az ágon.

A kormányfő felelevenítette, a napokban megtörtént a magyar gazdaságtörténet legnagyobb Magyarországon kívüli tőkebefektetése: a Mol nagy értékű üzletrészt vásárolt egy azeri gázmezőben és az ahhoz kapcsolódó, Törökországig futó csővezetékben. Megjegyezte, az ügylethez még szükséges a török versenyhivatal jóváhagyása.

Megadja a tiszteletet

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország nem ítélte el Törökországot észak-szíriai offenzívája miatt, Orbán Viktor egyrészt azt mondta: Magyarország mindig meg fogja adni a tiszteletet Törökországnak, és "ha Magyarországon valaki nem adja meg ezt a tiszteletet Törökországnak, nekem az a dolgom, hogy miniszterelnökként elnézést kérjek esetleg Törökországtól". "Mi nem törődünk abba bele, hogy gúnyolódni lehessen egy másik ország vezetőjén, egy másik országon" - hangsúlyozta.

Másrészt megismételte: Magyarország nem akarja, hogy déli határainál kelljen feltartóztatni több százezer embert, ezért "nekünk támogatni kell Törökországnak azokat a törekvéseit, hogy biztonsági zónákat hozzon létre a szomszédságában, és oda visszatelepítse" a migránsokat.

"Attól, hogy az EU tagjai vagyunk, nem veszek át rossz szokásokat. (...) Magyarország így tekint Törökországra is" - közölte.

Erdogan is elégedett

A török elnök kifejtette: nagyon jók a magyar-török kapcsolatok, és a jövőben is ilyen jó együttműködésre van szükség.

Mint mondta, csaknem négy millió menekült tartózkodik Törökországban, közülük sokan mennének tovább Európába, de "az együttműködés miatt mi türelmesen feltartóztattuk ezt a tömeget". Biztonsági zónára van szükség, hogy visszaküldhessék őket a hazájukba - közölte.

Recep Tayyip Erdogan kitért arra is, hogy hat milliárd dolláros kereskedelmi forgalmat határoztak meg célként. Szerinte Magyarország és Törökország képes ennek elérésére.

Egyezményeket írtak alá

A sajtótájékoztató előtt Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan jelenlétében a magyar és a török fél több megállapodást írt alá: levéltári együttműködési megállapodást, postai együttműködési szándéknyilatkozatot, családügyi együttműködési szándéknyilatkozatot, oktatási, valamint kulturális megállapodást, közúti fuvarozási megállapodást, szándéknyilatkozatot a Stipendium Hungaricum program keretében történő együttműködésről, űrkutatási együttműködési szándéknyilatkozatot és egy diplomáciai együttműködési szándéknyilatkozatot. A 10. dokumentum egy politikai nyilatkozat volt, amelyet Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan írt alá.

Eközben a város több helyén is tüntetés zajlott/zajlik Erdogan látogatása ellen. Ezt a képet a Széll Kálmán téren készítette munkatársunk:

Tüntetés Erdogan ellen. (Privátbankár.hu/mfor.hu) Tüntetés Erdogan ellen. (Privátbankár.hu/mfor.hu)

A Lánchíd környékén gyakorlatilag megszűnt mindenféle mozgási lehetőség, kollégánk a Fő utca egyik mellékutcájában található szerkesztőségből az utcára sem tudott kilépni, a rendőrök közölték, hogy 20 percig semerre sem lehet közlekedni (Frissítés, a 20 perc fél órája letelt, a helyzet változatlan). Az utcán kisebb csoportnyi járókelő gyűlt össze, ott ragadva a helyszínen.

Erdogan látogatása: A Kapucinus utca és Jégverem utca sarkán várakoznak a járókelők Erdogan látogatása: A Kapucinus utca és Jégverem utca sarkán várakoznak a járókelők

Előzetes cikkünk a témában: Gáz, migránsok, fegyverek – bevonult Budapestre Erdogan. Exkluzív fotónkat pedig itt tekintheti meg: A nap képe: lefotóztuk, ahogy a törökök beveszik a Várat – már megint.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.