<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. Körmenden egy újabb, 7,6 milliárd forintos beruházást hajt végre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a francia vállalat új beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy az állam által 1,2 milliárd forinttal támogatott projekt keretében növelik a gyártási és csomagolási kapacitásokat, illetve analitikai vizsgálólabort és mikrobiológiai laboratóriumot hoznak létre. Bár napjainkban az ukrajnai háborúra irányul szinte minden figyelem, nem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt két évben a világnak "elementáris erejű" egészségügyi válsággal kellett szembenéznie.

Szijjártó Péter az Egis Gyógyszergyár Zrt. beruházását bejelentő sajtótájékoztatón. Fotó: MTI/Balogh ZoltánSzijjártó Péter az Egis Gyógyszergyár Zrt. beruházását bejelentő sajtótájékoztatón. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezzel kapcsolatban üdvözölte, hogy Magyarországon már 6,4 millióan vannak beoltva a koronavírus ellen, kis híján 300 ezren már a negyedik vakcinaadagot is megkapták, valamint csökken a kórházban ápoltak és a fertőzöttek száma is.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar egészségügy a krízis idején mindvégig működőképes maradt, a gyógyszerellátásban nem alakult ki zavar, a magyar gazdaság megerősödve került ki a világjárványból és a politikai stabilitást is sikerült megőrizni.

 "A sikeres védekezés egyik fő mozgatórugója az volt, hogy Magyarország olyan gyógyszeripari kapacitásokkal rendelkezik, amelyek a stabil, nyugodt, kiszámítható védekezésnek egészen kiváló alapját tudták biztosítani" - fogalmazott.
 

Jól mutatja a szektor versenyképességét, hogy a hazánkban előállított gyógyszeripari termékek 85 százalékát a külpiacokon értékesítik, s noha Magyarország a lakosságszámát tekintve 95. a világon, a gyógyszeripari export terén a 21.

A magyar gyógyszeripar termelési értéke tavaly először haladta meg az 1000 milliárd forintot, s ez az idei év első négy hónapjában 5,5 százalékkal nőtt, így elérte a négyhavi csúcsnak számító 380 milliárd forintot. Az iparágban foglalkoztatottak száma eközben egy év alatt 7 százalékkal nőtt és meghaladta a 36 ezret.

(MTI) 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.