TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Ahány ház, annyi szokás – így van ez az egyes országok koronavírus-tesztelését tekintve is. Németországban ingyenesen ellenőriztetheti magát, aki "rázós" helyről jött, Ausztriában viszont fizetnie kell. Nagy-Britanniában nincs tesztelés, csak karantén – csupán azok kérhetnek vizsgálatot, akiknek tüneteik vannak. A magyarok alapesetben mindhárom országba szabadon beutazhatnak.

Ez a cikk eredetileg laptársunknál, a Privátbankár.hu-n jelent meg.

Magyarország szeptember elsejétől minimum egy hónapra lezárta határait a külföldiek többsége előtt a koronavírus-járványra hivatkozva, és ezzel európai szinten drákói szigorú szabályozást léptetett életbe.

A magyar kormány közvetetten saját polgárait is otthonmaradásra ösztönzi – azoknak a magyaroknak, akik nem akarnak két hét karanténba menni külföldi útjuk után, saját zsebből finanszírozott tesztekkel kell bizonyítaniuk, hogy nem fertőzöttek.

De mi a helyzet külföldön? Ezúttal három európai ország tesztelési gyakorlatát néztük meg részletesen.

(Illusztráció. Pexels/ Polina Tankilevitch) (Illusztráció. Pexels/ Polina Tankilevitch)

Németország

A németek június 15. óta elvileg ismét szabadon utazhatnak más uniós országokba. Német részről határellenőrzés nincs, ugyanakkor a fogadó országok korlátozhatják vagy akár meg is tilthatják a beutazást.

Azoknak, akik úgynevezett kockázatos régióból érkeznek (Magyarország nem számít annak német megítélés szerint),

két hét otthoni karanténba kell vonulniuk, vagy 72 órán belül koronavírus-tesztnek kell alávetniük magukat.

A német hatóságok a külföldön készült tesztet is elfogadják – feltéve, hogy az 48 órán belül készült, az eredmény pedig német vagy angol nyelven van feltüntetve –, de az érkezők Németországban, például számos repülőtéren is megvizsgáltathatják magukat, áll a helyi Egészségügyi Minisztérium tájékoztatójában.

A németországi tesztek ingyenesek, külföldiek számára is.

Sőt, egyelőre még azok is ingyenesen vizsgáltathatják meg magukat, akik olyan államból érkeznek, amely nem szerepel a kockázatos országok listáján. Nekik azonban szeptember 15-től már fizetni kell a vizsgálatért.

Ausztria

Azoknak az osztrákoknak (és tartózkodási engedéllyel Ausztriában élő külföldieknek), akik a járvány szempontjából „nem stabil” országból térnek vissza, belépéskor egy három napnál nem régebbi negatív teszteredményt kell bemutatniuk.

Magyarország gyakorlatilag stabil országnak számít járványügyi szempontból az osztrákok szerint,

emiatt korlátozás nélkül léphetjük át a határt, és az ingázókra nézve sincs megszorítás.

Határellenőrzés ugyanakkor van: júliusi beutazásunk során például az osztrák határőrök félreállították buszunkat, és minden utasnak ellenőrizték az útlevelét. (Visszafelé, a magyar határon viszont kontroll és megállás nélkül kelhettünk át.)

Visszatérve a tesztelésre, a "nem stabil" országból Ausztriába beutazók teszt hiányában

kötelesek 10 napra karanténba vonulni és a beutazástól számított 48 órán belül teszteltetni magukat.

Ha a vizsgálat negatív eredményt hoz, akkor elhagyhatják a karantént.

A teszteket a beutazóknak kell fizetniük. A bécsi repülőtéren például 120 euróba kerül egy vizsgálat, amit csak kártyával lehet fizetni.

A teszteket reggel hét és este nyolc óra között végzik, az eredményre hétköznapokon mindössze néhány órát (hétvégén pedig egy napot) kell várni.

Bécsben ugyanakkor minden helyi lakos, aki járványügyi szempontból nem veszélyes országból érkezik vissza a nyaralásból, ingyenesen csináltathat tesztet. Ezeknek a vizsgálatoknak a költségét végeredményben az állam állja.

A teszteket egy úgynevezett „tesztutcában” végzik az Ernst Happel stadionnál, de csak azok jöhetnek ide, akiknek nincsenek tünetei. Augusztus végéig egyébként több mint 8000 tesztet végeztek itt, ezek közül 122 lett pozitív.   

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Nagy-Britannia

Az érkezőknek – a brit állampolgároknak is – belépéskor meg kell adniuk nagy-britanniai címüket (vagy tartózkodási helyüket), valamint elérhetőségüket.

Azoknak, akik a brit hatóságok által járványügyileg kockázatosnak ítélt államból érkeznek (Magyarország nem tartozik ide),

kötelező a 14 nap házi karantén.

Ez azt jelenti, hogy nem ülhetnek taxiba, nem használhatják a tömegközlekedést, nem járhatnak munkába, iskolába és közösségi helyekre, valamint boltba se mehetnek, amennyiben más módon meg tudják oldani az ellátásukat.

Azok, akik megsértik a karantént, Angliában, Walesben és Észak-Írországban 1000, Skóciában pedig 480 font büntetésre számíthatnak, a többszörös vétkezők pedig 5000 font bírságot is kaphatnak.

A brit kormány a teszt lehetőségét nem kínálja fel az érkezőknek.

Tehát aki járványügyi szempontból problémásnak ítélt országban volt, annak kötelező 14 napra izolálnia magát.

London ezt azzal indokolja, hogy a tesztek nem teljesen megbízhatóak (például azért nem, mert korai szakaszban még nem feltétlenül lehet kimutatni a vírust), egy tévesen koronavírus-mentesnek diagnosztizált ember pedig terjesztheti a fertőzést.

Szerintük tehát közegészségügyi szempontból a karantén a legbiztosabb megoldás.

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) ugyan felkínálja az ingyenes teszt lehetőségét, ezt azonban – Magyarországhoz hasonlóan – csak azok vehetik igénybe, akiknek tüneteik (láz, folyamatos köhögés, az ízlelés, szaglás eltűnése vagy megváltozása) vannak, vagy akiknek előírták a tesztet (például orvosok).     

A vizsgálatot családtagnak is lehet kérni, de neki is csak abban az esetben, ha tünetei vannak.

A brit kormány így akarja bebiztosítani, hogy jusson teszt a valóban rászorulóknak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.