TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
MTI

Fejenként csaknem 700 ezer forintot visznek el az erre visszavezethető betegségek és halálesetek.

A légszennyezés miatt bekövetkezett betegségek kezelésével és az elhalálozással járó kiadások évente átlagosan 1250 euróba (mintegy 450 ezer forint) kerülnek fejenként az európaiak számára, derült ki a brüsszeli Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) szerdán közzétett jelentéséből.

Biciklivel mindenkinek egészségesebb lenne.  MTI/Mónus Márton Biciklivel mindenkinek egészségesebb lenne. MTI/Mónus Márton

Az EPHA a légszennyezéshez köthető egészségügyi ellátással, a bekövetkező betegségek miatt kiesett munkanapokkal és a halálesetekkel járó költségeket összegezte 30 európai ország 432 városa, köztük Budapest, Debrecen, Győr és Pécs esetében 2018-ban.

Az elemzés szerint

a légúti megbetegedések miatti kiadások Bukarestben, Milánóban, Padovában, Varsóban és Pozsonyban voltak fejenként a legnagyobbak.

Ezekben a városokban az egy főre jutó kiadások közelítenek a háromezer euróhoz (mintegy egymillió forint).

A legkisebb mértékű légyszennyezéssel és ezért a legalacsonyabb, mintegy 380 eurós (140 ezer forint) kiadással a Spanyolországhoz tartozó Tenerife szigetén élőknek kell számolniuk.

Budapest esetében az összkiadások mintegy 3300 millió euróra (1200 milliárd forint) rúgnak, az egy főre jutó kiadás évente mintegy 677 ezer forint.

Debrecenben ez az összeg 300 ezer, Győrben 431 ezer, Pécsett pedig 330 ezer forint.

A jelentés kiemelte, hogy a városi légszennyezésért, valamint az amiatt bekövetkező elhalálozásokért

legkiemelkedőbb mértékben az épületek fűtése, az ipari vagy a mezőgazdasági tevékenység mellett - különösen a kelet-közép-európai régióban - a közlekedés a felelős.

Becslések szerint a városi gépjárműhasználat egyszázalékos növekedése akár 0,5 százalékkal növelheti a költségeket, amelyeket a városi közlekedési szokások és a várospolitika kismértékű változásai is jelentősen befolyásolhatnak.

A jelentés készítői ezért

a fosszilisüzemanyag-alapú közlekedés csökkentésére, valamint a fenntarthatóbb és nulla kibocsátású alternatív közlekedési eszközök használatának támogatására szólítanak fel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.