<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		
mfor.hu

Fel kell lépni a multik ellen, meg kell reformálni a magánnyugdíj-pénztárakat – ismerős? Peruban az új baloldali populista elnök nagy célokat tűzött ki, amelyeket valahogy finanszírozni is kellene. A koronavírus-járvány náluk sokat javult, rengetegen valószínűleg természetes úton szereztek immunitást, de az oltások is haladnak.

Tavasszal még úgy látszott, Peru és Magyarország vetélkednek abban, hol lesz több a százezer lakosra eső koronavírus-halottak száma, azután Peru nagyon elhúzott. Mostanra azonban sokat javultak a járványügyi mutatók. Az oltásokkal is haladnak, sokan természetes úton immunizálódhattak, sokan pedig ma is nagyon óvatosak, betartják a szigorú biztonsági előírásokat.

Másfél év politikai válság, bizonytalanság után a nyáron beiktatták az új, baloldali-populista perui elnököt. Aki olyan nagy célokat tűzött ki, mint az oktatásra és az egészségügyre fordított összegek drasztikus emelése, a szegények sorsának javítása.

A távol-keleti riksákhoz hasonló triciklik Lima egyik külvárosában (E. J.)

De miből? – tette fel a kérdést Eidenpenz József, a Privátbankár és az Mfor.hu főmunkatársa a helyszínről a TrendFM rádió reggeli műsorában. Ismerősnek csenghet, hogy többek között a multik, külföldi cégek fokozott megadóztatásából és a magánnyugdíj-pénztárak vagyonának valamilyen fajta átcsoportosításából remélnek plusz bevételeket.

Az országban eközben a fontos bevételeket jelentő turizmus augusztusban főleg belföldi vagy a környező országokból érkező dél-amerikai utazókra alapult, az észak-amerikai, európai turisták nagy része elmaradt. A Machu Picchu-t látogatók száma például augusztus elején körülbelül a fele volt az ilyenkor megszokottnak.

Az ország számos problémája között a feketegazdaság, az adóelkerülés, a szegénység, a közszolgáltatások akadozása, a venezuelai menekültek százezrei is kiemelt helyen szerepelnek. A perui részvények és a nemzeti valuta hatalmas eséssel reagáltak az új elnök megválasztására, majd regnálásának első heteire.

A teljes adás itt hallgatható meg:

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.