2019. február 6. 07:53
mfor.hu

A tartózkodási engedélyükben az "egyéb célból" szerepel. A legtöbben tavaly Iránból és Kínából érkeztek így.

A kötvényprogram megszüntetése óta egyre több olyan külföldi rendelkezik Magyarországon való tartózkodásra jogosító okmányokkal, akik esetében nem lehet tudni, hogy pontosan milyen alapon jutottak hozzá ezekhez - írja a Direkt36 tényfeltáró központ a 444.hu-n megjelent cikkében.

Az elmúlt két évben a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal több mint 9 ezer embernek adott tartózkodási engedélyt „egyéb célból". Ebbe a kategóriába elvileg sok minden beleférhet az ingatlanvásárlástól a nyelvtanuláson át a családfakutatásig. A hivatal ugyanakkor azt állítja, nincsenek statisztikai adataik arról, hogy konkrétan milyen indokokra hivatkozva kaptak ezek a jelentkezők magyar papírokat.

Az ilyen engedélyek száma különösen nagyot ugrott az után, hogy a kormány 2017-ben lezárta a sokat támadott letelepedési kötvényprogramját, amelynek keretében éveken át pénzért kaptak külföldiek tartózkodásra jogosító papírokat. Míg tavalyelőtt még mintegy 3724-en kaptak „egyéb célból" tartózkodási engedélyt, addig 2018-ban már 5413 külföldi szerzett így papírokat.

Tavaly Iránból érkeztek a legtöbben ilyen módon (1223 fő), őket követték a kínaiak (881 fő), amerikaiak (716) és oroszok (460). 2015 és 2017 között azonban 20 olyan külföldi is kapott egyéb típusú letelepedési engedélyt, akinek az állampolgársága ismeretlen a BMH adatai szerint.

Míg a kötvényvásárlás esetében szinte automatikusan jártak a magyar papírok, a kötvény nélküli jelentkezők esetében a BMH mérlegelésen múlik, hogy ki kaphat egyéb célú tartózkodási engedélyt, mondta a Direkt36-nak három névtelenséget kérő ügyvéd, akik évtizedek óta foglalkoznak külföldi állampolgárok letelepedésével. „Ez egy Jolly Joker lehetőség, bármi lehet az egyéb cél mögött" - mondta egyikük. 

Egyéb típusú tartózkodási engedélyt ígértek azok a kínai és vietnami reklámok is, amelyek röviddel a 2018-as választások után jelentek meg, és egy új, ingatlanalapú bevándorlást hirdettek. A Kormányzati Tájékoztatási Központ azonban akkor azt közölte, hogy a „program egyszerűen hazugság". Ha hivatalos kormányzati program nincs is, a törvény nem zárja ki, hogy valaki az ingatlanvásárlásaira tekintettel igényeljen egyéb típusú tartózkodási engedélyt, mondta a Direkt36-nak nyilatkozó egyik ügyvéd.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsöne 16 823 forint a havi törlesztőrészlettel vehető fel, a THM 14,49 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük. Kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék, míg a Raiffeisen Banknál 18 064 forint a törlesztőrészlet, a THM pedig 20,85 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!