6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Virág Barnabás sajtótájékoztatón számolt be a döntésekről. A devizapiacra is hathat az MNB új döntése.

15:42

Milyen összeget fordított az MNB az energiapiaci devizalikviditás biztosítása során? - hangzott el a következő kérdés. Virág Barnabás erre nem tudott konkrét választ adni. Ugyanakkor azt jelezte, hogy annak bevezetésekor azzal számoltak, hogy 100 euró feletti árnál 1-1,5 milliárd euró lehet az az összeg, amit biztosítaniuk kell. Ennél ugyanakkor alacsonyabb volt a lehívott összeg, ami az árak esésének és az alacsonyabb fogyasztásnak is köszönhető.

A Monetáris Tanács új tagjai kapcsán csak annyit jelzett az alelnök, hogy felkészült szakembernek tartja mindkét új tagot.

15:39

A kamatstop és általában a kormány azon lépései, amelyekkel beavatkozik, hogyan hat a gazdaságra, illetve mit lép az MNB ezekre? Virág Barnabás szerint az infláció a legnagyobb ellenség, ennek csökkentésére kell fókuszálni, ez mind a kormány, mind a piaci szereplők számára fontos cél, hiszen ez segít mindenkinek. Éppen ezért olyan lépéseket kell Virág Barnabás szerint tenni, amelyek segítenek letörni az inflációt.

15:36

Miért gyengült jobban a forint, mint a régiós devizák? Erre a kérdésre Virág Barnabás azt mondta, hogy az összmegítélés mindenhol bizonytalanság felé mutattak. A hasonló kockázatú eszközöket érdemes szerinte összehasonlítani.

A szabad likviditás még bőséges annak ellenére is, hogy ezt az MNB próbálta szűkíteni. A kötelező tartalék emelése után sem látnak problémát, ugyanakkor az infláció cél elérését szolgálhatja a lépés.

Virág Barnabás szerint a monetáris politika mindent megtesz, hogy letörje az inflációt. Fotó: MTI/Soós Lajos
Virág Barnabás szerint a monetáris politika mindent megtesz, hogy letörje az inflációt. Fotó: MTI/Soós Lajos

15:33

Az év végi egyszámjegyű infláció elérése kemény meccs lesz Virág Barnabás szerint. Szükség lesz egy fegyelmezett monetáris és fiskális politikára is. Az MNB a maga részéről a monetáris politikát végre is fogja hajtani.

Az uniós források finanszírozása kapcsán Virág Barnabás szerint fontos, hogy a kommunikáció nem szakadt meg. A kockázati megítélésben ez egy elem, de ezen kívül számos más is felmerül, így ennek alakulása csak részben befolyásolja a monetáris politikát. Az alelnök kiemelte, hogy természetesen minél előbb kerül pont a kérdésre, annál jobb.

15:30

A sajtótájékoztató kérdésekkel folytatódik. Mikor kezdődhet meg az alapkamat csökkentési fázisa? - merült fel az első  kérdés. Virág Barnabás szerint a hídon akkor kell átkelni, amikor odaérünk. Jelenleg ez még távol van, így nincs értelme kommentálni, hogy év végéig milyen kamatpálya várható. Az egynapos kamatszintek kapcsán megismételte az alelnök, hogy a magyar gazdaság kockázati megítélésének függvénye. Kiemelten figyelnek az infláció alakulására és a folyó fizetési mérlegre. A külső tényezők közül a feltörekvő piacok megítélése kulcskérdés, a felmerült problémák mennyire tartósan maradnak terítéken. Összességében az overnight kamatok alakításában ezek alakulása lesz a kulcs.

15: 25

Kamatcsökkentésre egyelőre nem lehet számítani, az inflációs folyamatok és a külső hatások miatt türelmes megközelítés szükséges, ismételte meg Virág Barnabás. A piaci stabilitás fenntartásához szükségesnek látják a 18 százalékos egynapos (irányadó) kamatszintet. A folyamatok tartós javulása esetén látnak arra esélyt, hogy elkezdjék a kamatcsökkentést.

15:22

Az elmúlt hetek pénzpiaci turbulenciák (bankválságok) miatt romlott a helyzet, mondta el az alelnök. Ez  általánosabban a feltörekvő piacokon volatilis helyzetet okozott, ez lecsapódott nálunk is. A bizonytalanság nálunk is hatást gyakorolt, például a forint gyengülése ezt tükrözte. Ennek ellenére a hazai bankrendszer stabil így az MNB szerint nincs ok aggodalomra.

15:18

A gazdasági növekedés kapcsán Virág Barnabás arról beszélt, hogy az idei évben a külső és a belső folyamatok miatt csak szerény növekedés lehet. Az MNB előrejelzése szerint 0-1,5 százalék között lehet a bővülés. Ennek köszönhetően viszont az infláció csökkenése megindult.

Javult a folyó fizetési mérleg is, itt korábban óriási problémát okozott az energiaárak megugrása. Ezek árcsökkenése és a cserearányok javulása segített az egyensúlyhoz való visszatéréshez. A tavalyi nagyon magas 8 százalékos szinthez képest sokat javult a helyzet az utóbbi hónapokban.

15: 15

Az inflációt központi kérdésként kezeli az MNB. Ez már csak azért is fontos, mert a most közzétett makrogazdasági előrejelzésük szerint 15-19,5 százalékos szint közé tesz az éves átlagot. A havi adatok kapcsán az alelnök azt emelte ki, hogy elértük a csúcsot, februárban lassú csökkenés volt, ez márciusban és áprilisban folytatódhat. Komolyabb lassulásra a nyártól számítanak. Virág Barnabás kiemelte, hogy olyan magas szintről, ahova a magyar infláció felszökött, a nemzetközi tapasztalatok szerint csak több év alatt szokott visszajönni az inflációs célszinthez. Nálunk is hasonló lehet a helyzet, 2024-re érheti el az infláció a jegybanki célszintet.

15:11

Március 31-ig biztosítja a jegybank az energiabeszerzéshez nyújtott euróeladási eszközt, de a jövőben is követni fogják a folyamatokat. Ezt azzal indokolta Virág Barnabás, mert az energiaárak jelentősen csökkentek a világpiacon.

15:10

Az egynapos betéti gyorstenderen továbbra is szükség van a 18 százalékos kamat fenntartására, mondta el az alelnök. Azt is jelezte, hogy a korábbi kommunikációval összhangban az MNB április 1-től tovább szigorítja a kötelező tartalékeszköz likviditásra gyakorolt hatását, vagyis innentől kezdve 10 százalékos lesz a tartalékolási ráta a bankok számára.

Az MNB ismét negyedév végén átnyúló futamidejű eurolikviditást nyújtó devizaswap tenderrel és diszkontkötvény aukcióval tompítja a feszültségeket.


15:08

Egyhangú döntés született a mai Monetáris Tanács ülésén, az alapkamat és az egynapos betéti kamatot is fenntartja az MNB, hangzott el a tájékoztatón. A jegybank továbbra is türelmes megközelítést tart szükségesnek, mondta el az alelnök.

Megindult a fogyasztói árindex lassú mérséklődése. Ez a következő hónapokban folytatódni fog. Gyorsabb csökkenésre az infláció terén csak az év közepétől számít az MNB.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!