<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

A friss inflációs jelentésében a jegybank az idei inflációs várakozását 4,1 százalékra emelte a márciusban becsült 3,8-3,9 százalékról, GDP-előrejelzését pedig 6,2 százalékra emelte a korábbi 4-6 százalékról.

Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági előrejelzéssel és elemzéssel foglalkozó igazgatóságának vezetője a jegybank Youtube csatornáján közvetített sajtótájékoztatón előbb gratulált a magyar labdarúgó válogatott németországi döntetlenjéhez, majd az ünnepi szavak után leszögezte: az inflációból helyzet van Magyarországon. Az ebből fakadó kockázatokat pedig kezelni kell.

Emlékeztetett: a Monetáris Tanács legutóbbi ülésén kamatemelést hajtott végre, szerdától a jegybanki irányadó ráta 0,3 százalékponttal, 0,9 százalékra emelkedett.

Ahhoz, hogy az infláció a monetáris politika horizontján 3 százalékon stabilizálódjék, proaktív jegybanki lépésekre van szükség, amelyek első állomása a monetáris tanács keddi döntése volt

- fogalmazott a szakember.

Az összkép szerinte elég világos: a vártnál gyorsabb kilábalás a koronavírus-válságból, és ezzel párhuzamosan erősödő inflációs kockázatok. 

Balatoni András kiemelte: az infláció szerkezete eltért attól, amire a jegybank márciusban számított; az összetétel tartósabb és magasabb áremelkedést jelez. Elsősorban az iparcikkek és a szolgáltatások áremelkedése volt kiugró, az inflációs alapfolyamatok voltak magasabbak. A maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció idei évre várható mértékét a jegybank egyformán 3,1 százalékra emelte a korábbi 2,7-2,9 százalékról. A friss inflációs jelentésében a jegybank az idei inflációs várakozását 4,1 százalékra emelte a márciusban becsült 3,8-3,9 százalékról, GDP-előrejelzését pedig 6,2 százalékra emelte a korábbi 4-6 százalékról.

Forrás: MNBForrás: MNB

A dinamikus növekedésnek köszönhető a munkaerőpiac helyreállása is, hamarosan megközelíthetjük a teljes foglalkoztatottságot, illetve a 3,5 százalékos munkanélküliséget. Hamarosan ismét munkaerőhiány jelenik meg, és javul az alkalmazottak bérpozíciója, a feszes munkaerőpiac a kereseteken is látható lesz. Közben pedig még fennakadások vannak a globális termelési láncokban. Ez pedig magasabb inflációt eredményez. Ezen folyamatokra válaszolt az MNB és szigorított a monetáris politikán.

Forrás: MNBForrás: MNB

A vállalatok szeretnének és akarnak is beruházni, a beruházási ráta 28-29 százalékos lesz a következő időszakban - jelezte Balatoni András. A külpiaci részesedés emelkedhet, ami az exportkapacitások kiépülésének köszönhető. Elsősorban idén jelenik meg ez a hatás, az ezt követő években fokozatosan lecsenghet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.